Wijkteams
Wij weten en zien dat sommige psychiatrische problemen zo ernstig zijn, dat je kwetsbaar blijft. Ook al heb je veel bereikt en woon je zelfstandig. Onze wijkteams blijven met je in contact, in je eigen vertrouwde omgeving.
We helpen je om te kijken naar wat er allemaal wél kan. En geven extra zorg en behandeling als jij dat nodig hebt. Zodat je grip houdt op je dagelijkse leven. Ook als je door een moeilijke periode gaat.
Wat zijn wijkteams?
Ieder wijkteam werkt in een specifiek gebied en bestaat uit een mix van verschillende hulpverleners, namelijk: een psychiater, psycholoog, psychiatrische verpleegkundige, maatschappelijk werkende, casemanager, ervaringsdeskundige, trajectbegeleider en een verpleegkundig specialist. In overleg met jou bekijken we welke hulpverleners we betrekken. Zij komen dan regelmatig bij je thuis om te zien en te horen hoe het gaat en wat je nodig hebt. We komen zo vaak of weinig langs als nodig is. Samen werken we aan het verminderen van jouw klachten en helpen we met jouw herstel. Wij doen dit het liefst met de mensen die belangrijk voor je zijn, bijvoorbeeld familie of buren. Maar alleen als je dat wilt. En afhankelijk van de zorg en behandeling die je nodig hebt, schakelen we ook met andere instanties.
Wat voor hulp bieden de wijkteams?
Onze wijkteams leren je onder meer de signalen te herkennen die aangeven dat het minder goed met je gaat. Krijg je een terugval? Dan bekijken we samen hoe we je zo goed mogelijk door die moeilijke periode helpen. Zo werken we samen aan het verbeteren van jouw welbevinden en aan een zo zelfstandig mogelijk leven. Niet alleen met hulp van je psychiater. Ook door met hulpverleners met andere specialiteiten te kijken naar hoe je problemen voorkomt of aanpakt. Bijvoorbeeld door:
- leren omgaan met angstige of eenzame gevoelens.
- aandacht voor praktische dingen zoals, geld, het huishouden en zelfzorg.
- het vinden van een dagritme of werk.
Verplichte zorg
We doen er altijd alles aan om zorg vrijwillig te laten plaatsvinden. Maar in uitzonderlijke situaties kan een rechter of burgermeester besluiten om ‘verplichte zorg’ op te leggen. Lees meer over je rechten en de Wet verplichte GGZ.