We doen er alles aan om een crisis te voorkomen. Maar soms loop je toch echt vast. Dan is eronze spoedpoli Acuut Jong. Samen gaan we kijken wat nodig is om weer zo snel mogelijk grond onder de voeten te krijgen.
Dat doen we zoveel mogelijk in jouw eigen vertrouwde omgeving. Dat helpt om zo snel mogelijk weer op de been te komen en steviger in je schoenen te staan. Want dan kunnen we nauw samenwerken met thuis, school en andere betrokkenen in je omgeving. Naast de spoedpoli bieden we ook acute dagbehandeling in Leiden en Alphen aan den Rijn en psychiatrische intensieve thuisbehandeling.
Acute dagbehandeling voor jongeren
Het leven kan soms ingewikkeld en stressvol zijn. Dit kan ervoor zorgen dat iemand vastloopt in de thuissituatie maar ook op school. De acute dagbehandeling (ADB) is bedoeld om weer structuur te krijgen in de dag en om met leeftijdgenoten te zijn.
Het is een groepsaanbod voor van zes weken voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. De groep bestaat maximaal uit acht jongeren. De ADB is vier ochtenden in de week. Je leest hier meer informatie over onze acute dagbehandeling.
Psychiatrische intensieve thuisbehandeling
Soms heb je het gevoel dat je de grip op je leven verliest. Je ziet geen oplossing meer voor je problemen. Je weet niet wat je eraan moet doen of je doet van alles door elkaar heen om de problemen op te lossen. Dan is je situatie zo onoverzichtelijk en ingewikkeld dat je extra hulp nodig hebt. Als je in zo’n situatie zit, kan Psychiatrische intensieve thuisbehandeling (PIT) je helpen.
Het is voor ons vanzelfsprekend om jou als familie of naaste te betrekken tijdens de behandeling. Omdat wij weten en zien dat dit bijdraagt aan het herstel van je naaste. Maar alleen als diegene die zorg krijgt, dat zelf ook wil. Of als het om een minderjarig kind gaat.
Dit betekent dat onze hulpverleners aandacht hebben voor de naaste omgeving van cliënten. En bij ieder kennismakingsgesprek overleggen wij op welke manier hij of zij familieleden wil betrekken.
Recht op basisinformatie
Soms wil de cliënt niet dat wij de familie bij de behandeling betrekken. Je hebt dan nog steeds wel recht op bepaalde basisinformatie. Je leest hier meer informatie.
Ontvangt je familielid zorg van GGZ Rivierduinen? Dan informeren we je in het begin over een aantal belangrijke zaken. Zodat je bijvoorbeeld weet waar je terecht kunt met welke vragen, wat je rechten zijn en waar je als familie of naaste zelf steun kunt vinden. Want wij weten hoe pittig de situatie ook voor jou kan zijn.
Veel van deze informatie vind je ook terug op deze website.
Informatie tijdens de behandeling
Daarnaast is het voor ons vanzelfsprekend om familie te betrekken gedurende de behandeling. Maar alleen als diegene die zorg krijgt, dat zelf ook wil. Of als het om een minderjarig kind gaat.