De Polikliniek Autisme Volwassenen is een van de poliklinieken van Rivierduinen. Elke dag behandelen wij mensen die autisme hebben in combinatie met psychiatrische problemen. Bijvoorbeeld ernstige depressieve gevoelens, een trauma of een angst- of stemmingsprobleem.
Samen werken we aan dat wat jij nodig hebt om weer zonder ons verder te kunnen. Zodat je weer met vertrouwen dat kunt doen wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld in je rol als ouder, op je werk of voldoende tijd voor jezelf nemen.
Welke behandelingen zijn er?
Wij zijn een grote GGZ-organisatie. Daardoor hebben we veel ervaring met bekende en moderne behandelingen. Zoals cognitieve gedragstherapie, schematherapie en EMDR-therapie. Ook geven we behandelingen in groepen. We kijken bij alle behandelingen specifiek ook naar de problemen die jíj door je autisme ervaart en passen onze behandeling aan waar dat nodig is. We betrekken ook graag familieleden of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Natuurlijk altijd in overleg.
Wat kun je bereiken?
Waar we concreet samen naar toe werken hangt af van de problemen die jij ervaart, je mogelijkheden en wensen. Samen onderzoeken we welke doelen bij jou passen. Een paar voorbeelden:
Het herkennen en begrijpen van de prikkels die je ervaart. Bijvoorbeeld door geluiden om je heen of je emoties;
Beter afstand kunnen nemen van problemen zodat ze minder invloed hebben op hoe je voelt;
Leren hoe je minder last kunt hebben van dwangklachten of klachten door een trauma.
Het gaat om jouw verhaal
GGZ Rivierduinen ziet diagnoses en behandelingen als een hulpmiddel. Niet als doel. Want ook al heb je dezelfde diagnose als iemand anders, jouw verhaal en omgeving is altijd uniek. Dáár draait het om. Lees meer in onze visie op herstel in: het verhaal van GGZ Rivierduinen
Voor onze zorg heb je een verwijzing nodig. Meestal gebeurt dit via de huisarts. We begrijpen dat het fijn is om te weten hoe het daarna verder gaat en wat je kunt doen. Hieronder vind je alle stappen op een rij.
Stappen aanmelden bij GGZ Rivierduinen
1. Verwijzer meld aan
Je verwijzer kan je direct aanmelden bij GGZ Rivierduinen. Natuurlijk in overleg met jou. Meestal gebeurt dit digitaal, via Zorgdomein. Bij de aanmelding vragen wij je verwijzer om alvast informatie te geven over onder meer je klachten.
2. Wacht op telefoontje van GGZ Rivierduinen
Nadat je verwijzer de aanmelding heeft verstuurd, bellen we jou om een afspraak te maken voor het kennismakingsgesprek. Kunnen we je telefonisch niet bereiken? Dan sturen we een e-mail. Voor veel van onze poliklinieken gelden er wel wachttijden. Zie ook: Hulp tijdens het wachten.
3. Bereid het kennismakingsgesprek voor
Staat het eerste gesprek gepland? Dan krijg je van ons een e-mail met de afspraakbevestiging. Hierin vind je ook een uitnodiging voor MijnRivierduinen en een link naar een online vragenlijst. Vul deze in voordat je bij ons komt. Denk ook alvast na over wat je ons wilt vertellen en vragen. We hebben alvast wat tips voor je op een rijtje gezet.
4. Het kennismakingsgesprek
De eerste afspraak bij ons is met een behandelaar. Hij of zij wil je graag leren kennen, horen wat je situatie is en wat je klachten zijn. Samen bepalen jullie het doel van de behandeling. We nemen ruim de tijd voor dit eerste gesprek. En je mag altijd iemand meenemen. Dat vinden we zelfs een heel goed idee!
5. Samen herstelplan vaststellen
Tijdens het kennismakingsgesprek krijgt je behandelaar een goed beeld van jou, je klachten en wat je wilt bereiken. Samen maken jullie keuzes en die komen allemaal in je persoonlijke herstelplan. Daarin staat bijvoorbeeld ook of er naasten zijn die je wilt betrekken. En praktische informatie zoals wie je kunt bellen als er iets is.
6. Wacht op start behandeling
Nadat het herstelplan is opgesteld, is het wachten op de start van je behandeling. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de behandeling die je krijgt. Vaak kunnen we niet precies voorspellen wanneer er een plek vrij komt. Vraag er naar bij je behandelaar of bel ons.
7. Start behandeling
We nemen meteen contact met je op zodra we weten wanneer je behandeling van start kan.
In de meeste gevallen gaat het om de wachttijd voor de poliklinieken. Omdat het grootste gedeelte van onze nieuwe cliënten gebruik maakt van deze zorgvorm. Je vindt het overzicht van de wachttijden onder het menu ‘snel naar’ op deze site.
Houd rekening met een wachttijd tot aan het kennismakinggesprek en een wachttijd tot aan de start van je behandeling. We werken het overzicht iedere maand bij.
Voor onze andere zorgvormen geldt er meestal geen of een minder lange wachttijd. Vaak gaat het om mensen die al onder behandeling zijn bij GGZ Rivierduinen. Wel kijken we altijd eerst of een bepaalde zorgvorm echt passend is in jouw situatie. Bijvoorbeeld als het gaat om een tijdelijke opname of een tijdelijke woonvorm. Voor acute hulp geldt er natuurlijk helemaal geen wachttijd.
Het is voor ons vanzelfsprekend om jou als familie of naaste te betrekken tijdens de behandeling. Omdat wij weten en zien dat dit bijdraagt aan het herstel van je naaste. Maar alleen als diegene die zorg krijgt, dat zelf ook wil. Of als het om een minderjarig kind gaat.
Dit betekent dat onze hulpverleners aandacht hebben voor de naaste omgeving van cliënten. En bij ieder kennismakingsgesprek overleggen wij op welke manier hij of zij familieleden wil betrekken.
Recht op basisinformatie
Soms wil de cliënt niet dat wij de familie bij de behandeling betrekken. Je hebt dan nog steeds wel recht op bepaalde basisinformatie.