Direct naar content

Tijdelijke opname

Als het écht nodig is nemen we je tijdelijk op in een van onze klinieken. Je komt dan op de High Intensive Care (HIC) of de Medium Care (MC). De HIC en MC zijn de meest intensieve manieren waarop wij zorg geven aan mensen die acuut psychiatrische hulp nodig hebben.

Soms brengt zorg bij jou thuis al dan niet met een intensieve dagbehandeling onvoldoende snel verbetering. Of worden de klachten van je psychiatrische problemen plots zo ernstig dat je een direct gevaar vormt voor jezelf of anderen. Dan heb je 24/7 extra veiligheid en zorg nodig, van psychiaters en andere artsen die daar veel ervaring mee hebben. 

Wat gebeurt er op de HIC en MC?

Op de HIC is de ondersteuning bij herstel iets intensiever dan op de MC. Maar op beide afdelingen bestrijden we met jou de crisis die de opname nodig maakt. Je opname is vaak een onderbreking van je behandeltraject en duurt zo kort mogelijk.

Samen met jou bepalen we hoeveel dagen of weken de opname nodig is. Ook overleggen we met je familie of andere naasten hoe we de behandeling het beste kunnen inrichten. Want zij kennen jou het beste. Dit wordt vastgelegd in je herstelplan. Daarnaast wordt ook samen met jou een veiligheidsplan opgesteld om een volgende crisis te voorkomen.

Mocht je al in behandeling zijn bij ons, dan hebben wij ook overleg met onze collega’s die jou behandelen. Je zit zelf ook bij dit gesprek en ook familie of andere naasten kunnen hierbij aansluiten.

Waar werken we naar toe?

Onze aanpak is erop gericht dat je weer zo snel mogelijk naar huis kunt. Want wij weten en zien dat mensen in hun eigen vertrouwde omgeving het beste herstellen. Wij willen er met de behandeling voor zorgen dat je snel weer regie krijgt over je eigen leven.

  • Onvrijwillige opname

    Opnames vinden bijna altijd vrijwillig en in overleg plaats. Maar soms is het noodzakelijk om iemand tegen zijn of haar wil op te nemen. Het gaat dan om een heel direct gevaar dat iemand zichzelf, anderen of de maatschappij iets aandoet. 

Veelgestelde vragen