De Psychiatrische Eerste Hulp (PEH) is een locatie in Leiden waar een gesprek met de crisisdienst plaats kan vinden als dat thuis niet kan. DE PEH is net als de crisisdienst 24/7 geopend.
De PEH is een veilige plek waar we je naar toe brengen als je in een crisis zit en je acuut niet meer kunt blijven in je eigen situatie. Bijvoorbeeld omdat je een gevaar vormt voor jezelf of voor anderen. Hier kun je even tot rust komen. Want als je ernstig in de war of in paniek bent, word je het liefst niet naar een politiebureau gebracht.
Wat gebeurt er op de Psychiatrische Eerste Hulp?
De crisisdienst gaat met je in gesprek om te kijken wat er aan de hand is en welke zorg je nodig hebt om de crisis af te wenden. De behandeling is bij voorkeur thuis. Bijvoorbeeld een intensieve thuisbehandeling. Soms is een intensieve dagbehandeling nodig. Als het niet anders kan, is een tijdelijke opname in één van onze klinieken nodig.
Overleg met familie/naasten en zorgverleners
We overleggen ook met de mensen van wie jij misschien al zorg krijgt. Bijvoorbeeld je huisarts, begeleider of psychiater. En natuurlijk betrekken we je familie of andere naasten. Want zij kennen jou vaak het beste. Ook voor hen is het een moeilijke en onzekere situatie.
Familieleden en naasten zijn welkom om mee te komen wanneer de crisisdienst met iemand in gesprek gaat op de Psychiatrische Eerste Hulp.
Als naaste ben je belangrijk om de zorg zo goed mogelijk in te richten. Juist omdat jij degene die zorg nodig heeft het beste kent en weet wat er speelt. Daarom bepalen we graag in overleg met jou welke zorg iemand na de beoordeling op de Psychiatrische Eerste Hulp nodig heeft.
Na aankomst word je ontvangen door een psychiatrisch verpleegkundige. Daar krijg je een veilige kamer aangeboden, in afwachting van de psychiater, arts of (sociaal) psychiatrisch verpleegkundige. Als de situatie het toe laat, mag je daar samen met eventueel meegekomen familieleden en naasten wachten.
In het gesprek onderzoeken we samen wat er aan de hand is en bespreken we welke vervolgstappen er mogelijk en nodig zijn.
Tijdens de crisisbehandeling bespreken we ook samen wat er nodig is aan behandeling als de crisis eenmaal is afgewend. Soms is een vervolgbehandeling op de polikliniek of in het wijkteam nodig. Maar je kunt ook zelf oriënteren op hulp. Soms is behandeling door ons niet meer nodig en verwijzen we je naar de huisarts.