Wij zijn er voor iedereen die acuut psychiatrische hulp nodig heeft. Voor verwarde mensen, thuis of op straat, die een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen. Het eerste contact met de crisisdienst verloopt altijd via een verwijzer. Bijvoorbeeld een huisarts, de politie of een ambulance.
Onze crisisdienst staat 24 uur, 7 dagen per week voor je klaar. De crisisdienst maakt samen met jou een plan om de crisis af te wenden. Afhankelijk van wat voor jou het beste is, helpt de crisisdienst je telefonisch, bij jou thuis of op één van onze locaties. Soms kan één gesprek al voldoende zijn, maar vaak is er meer nodig.
Snelle crisishulp kan vaak thuis plaatsvinden, al dan niet in combinatie met acute dagbehandeling. Een enkele keer is het nodig om opgenomen te worden. We werken altijd nauw samen met je familie en directe omgeving.
Ons aanbod voor acute zorg
Beoordeling op de PEH
De Psychiatrische Eerste Hulp (PEH) is een locatie waar een gesprek met de crisisdienst plaatsvindt als dat thuis niet kan.
Alleen verwijzers zoals een huisarts, de politie of een ambulance kunnen iemand direct aanmelden bij GGZ Rivierduinen. Let op: is er een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.
Familieleden en naasten zijn welkom om mee te komen wanneer de crisisdienst met iemand in gesprek gaat op de Psychiatrische Eerste Hulp.
Als naaste ben je belangrijk om de zorg zo goed mogelijk in te richten. Juist omdat jij degene die zorg nodig heeft het beste kent en weet wat er speelt. Daarom bepalen we graag in overleg met jou welke zorg iemand na de beoordeling op de Psychiatrische Eerste Hulp nodig heeft.
Opnames vinden bijna altijd vrijwillig en in overleg plaats. Maar soms is het noodzakelijk om iemand tegen zijn of haar wil op te nemen. Dit gebeurt na een zorgvuldige afweging. Het gaat dan om een heel direct gevaar dat iemand zichzelf, anderen of de maatschappij iets aandoet.
Op 26 september organiseert GGZ Rivierduinen in samenwerking met F-ACT Nederland het landelijk F-ACT Congres 2024 vanuit de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het thema van 2024 is: diversiteit is een feit, inclusie is een keuze.
Meestal treft een eerste psychose relatief jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar. Het Vroege Interventie Psychose team van GGZ Rivierduinen biedt deze groep ondersteuning.