Alzheimer

Wat is het?

De ziekte van Alzheimer is een ziekte van de hersenen. Het valt onder de groep dementie.  De ziekte begint meestal heel langzaam. Daardoor heeft u in het begin vaak niet door dat u of iemand in uw omgeving de ziekte heeft. Na enige tijd merkt u dat de klachten ernstiger worden. De ziekte van Alzheimer begint meestal als iemand tussen de 70 en 80 jaar oud is maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.

Alzheimercafé
Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplek met maandelijkse bijeenkomsten voor iedereen met vragen over dementie. Hier kun je, met of zonder je naaste, in contact komen met lotgenoten. De sfeer is informeel en gemoedelijk. Er zijn ook professionele hulpverleners aanwezig, die je vragen kunt stellen.

Elke bijeenkomst staat een thema centraal. Dat kunnen heel uiteenlopende thema’s zijn: van diagnose, tips en trucs voor de veiligheid in en rondom het huis, rechtsbescherming, slaapproblemen, nog autorijden, samen actief zijn, tot de rol als mantelzorger. De avond begint met een 30 minuten durend interview met een deskundige, gevolgd door een pauze. Vaak is er livemuziek. Na de pauze kun je een halfuur vragen stellen en met elkaar discussiëren. Er is gelegenheid om onderling een praatje te maken en wat te drinken.

De locatie is SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden. Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café.