TikTok als fuik van de eetstoornis
-
Verhalen
TikTok video’s over diëten, afvallen en sporten blijken onder jonge vrouwen erg populair. Dun zijn, dunner worden is het doel. Hoe vaker je zogenaamde ‘gewichtsnormatieve’ video’s kijkt, hoe meer en -soms ook- hoe extremer de content is die je voorgeschoteld krijgt zo blijkt uit het onderzoek De bubbel van dun, dunner, dunst van De Groene Amsterdammer en RTL Nieuws dat vandaag is gepubliceerd.
Het sociale media platform doet alles om je aandacht vast te houden. Binnen een half uur zit je ‘gevangen’ in de eetstoornisfuik. ‘Een zorgelijke ontwikkeling’ zegt Eric van Furth, directeur van de GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en bijzonder hoogleraar eetstoornissen bij de afdeling psychiatrie van het LUMC. Van Furth ziet ook video’s voorbij komen van jonge vrouwen gemaakt vanuit een eetstoorniskliniek ondanks dat het maken van video’s in de kliniek en deze te delen op social media verboden is. ‘Voor veel jonge vrouwen is een eetstoornis een cultureel geaccepteerde manier geworden om te zeggen: het gaat niet goed met mij. Het moet eerst heel slecht gaan met patiënten voor ze vinden dat ze mogen herstellen. Daar kun je helaas status aan ontlenen’.
‘Een filmpje maken in een kliniek bevordert geen herstel,’ vindt Van Furth. ‘Je kunt dan nooit beter worden want je identiteit — je merk — is patiënt, dat is zorgwekkend. Als je daar likes voor krijgt, wordt de kans dat je terugvalt groter.’ Het gehele artikel is op de website van De Groene Amsterdammer te lezen.
‘Aanvullend op dit onderzoek van De Groene Amsterdammer en RTL nieuws zou het vanuit een wetenschappelijk onderzoeksperspectief interessant zijn om te kijken hoe het algoritme van TikTok beïnvloed kan worden’ voegt Eric van Furth toe. ‘Bijvoorbeeld door specifieke zoektermen te gebruiken en het resultaat, bijvoorbeeld de eerste 200 filmpjes daarna met elkaar te vergelijken op basis van de content’. Kennis over het algoritme kan de basis zijn voor een gesprek met TikTok om bij hen te bepleiten schadelijke content van hun platform te weren.