Let op, op 24 en 25 juni is de NAVO-top. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de bereikbaarheid. Lees meer

Direct naar content

Terugblik op F-ACT Congres en F-ACT Masterclass thema Diversiteit is een feit, inclusie een keuze

  • Nieuws

GGZ Rivierduinen kijkt met trots terug op landelijke F-ACT Congres 2024 en de F-ACT Masterclass die op 25 en 26 september in Leiden plaatsvonden. Rivierduinen had de eer om beide evenementen te organiseren. Het thema dit jaar was ‘Diversiteit is een feit, inclusie een keuze’. 

Hoe divers en inclusief is de zorg

Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid raken ons allemaal. In 2024 zijn dit onderwerpen waar we niet meer omheen kunnen. Maar hoe divers en inclusief is de zorg van onze F-ACT wijkteams eigenlijk? Wat gaat er al goed, wat moeten we nog met elkaar overbruggen en hoe gaan we dat doen? Hierop gingen we in tijdens het landelijke F-ACT Congres 2024 en op de F-ACT Masterclass.

F-ACT Masterclass

Op woensdagavond 25 september kwamen bestuurders, beleidsmakers en opinion leaders in de zorg bij elkaar in Scheltema Leiden. Tijdens de masterclass lieten zij zich inspireren over diversiteit en inclusie door auteur, moderator en publicist Dilara Bilgiç én de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie, Racisme Rabin Baldewsingh. Beide sprekers gaven de aanwezigen concrete handvatten waarmee ze kunnen werken aan een inclusievere zorg. Dilara Bilgiç spoorde onze gasten aan om bewust af en toe uit je eigen bubbel te stappen en actief op zoek te gaan naar mensen met andere achtergronden en opvattingen. Rabin Baldewsingh legde uit wat discriminatie en racisme zijn en wat dit betekent. Ook gaf hij tips hoe er op een inclusievere wijze personeel geworven kan worden. En hij stelde een aantal verkennende vragen aan de aanwezigen.

Landelijk F-ACT Congres

Op donderdag 26 september was het Landelijke F-ACT Congres 2024 in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Naar het F-ACT Congres kwamen professionals die werken met of in een wijkteam psychiatrie en die werken volgens de FACT-methode. Maar ook naasten van cliënten, beleidsmedewerkers, managers, directies en bestuurders. Het programma was divers en prikkelend. Zo gaf Judi Mesman, professor en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, een lezing waarin ze antwoord gaf op de vraag ‘Wie is er bang voor inclusie en diversiteit?’ Er stonden presentaties en workshops over interculturele psychiatrie, transculturele systeemtherapie en cultuursensitief werken op het programma. Ook leerden deelnemers in verschillende workshops hoe ze kunnen omgaan met djinns en andere culturele fenomenen.

Audrey van Schaik, bestuurder van GGZ Rivierduinen blikt zeer tevreden terug op twee geslaagde dagen: ‘We werden geconfronteerd door vele inspirerende sprekers en hun kijk op ‘diversiteit en inclusie‘. Zij lieten ons inzien waar we nu staan, wat de effecten hiervan zijn en wat de gewenste situatie is. Het blijkt dat we voor een inclusieve ggz nog veel stappen moeten zetten. De komende tijd gaan we binnen Rivierduinen met dit thema aan de slag. Zo zijn we bezig om ons diversiteits- en inclusiebeleid concreet vorm te geven. Want ook wij willen toegankelijker worden. Voor onze cliënten en onze medewerkers!’

GGZ Rivierduinen bedankt iedereen die aanwezig was en heeft bijgedragen aan de organisatie van beide evenementen.

Gerelateerde artikelen