Simona Karbouniaris: lector geestelijke gezondheidszorg Hogeschool Leiden en GGZ Rivierduinen
-
Nieuws
-
Onderzoek
Met ingang van 1 mei a.s. start Simona Karbouniaris als lector Geestelijke Gezondheidszorg bij Hogeschool Leiden (Faculteit Gezondheidszorg en Faculteit Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie) en GGZ Rivierduinen. Door samen praktijkgericht onderzoek te doen, beogen de twee organisaties de mentale gezondheid van inwoners in de regio te versterken. De onderzoeksgroep richt zich met name op mensen met een verhoogd risico op psychische klachten, mensen met complexe psychiatrische aandoeningen en jongeren. De functie van lector sluit naadloos aan op Simona’s rijke ervaring en expertise.
Haar missie is om binnen de ggz verschillende actoren en perspectieven met elkaar te verbinden, de stem van cliënten en ervaringsdeskundigen te versterken, te zorgen voor verdere professionalisering en te zoeken naar nieuwe vormen van onderzoek doen die recht doen aan de praktijk.
Expertise
Simona heeft een rijke ervaring als post-doc onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht en is daarnaast verbonden aan UMC Utrecht. Zij heeft een achtergrond als sociaal werker, sociaal wetenschapper en is gepromoveerd op onderzoek naar ‘ervaringsdeskundigheid binnen de ggz’. Ook is zij ervaren in onderzoek en praktijkontwikkeling binnen de ggz op Europees, landelijk en regionaal niveau. Haar voornaamste expertise ligt op het gebied van trauma, ervaringskennis en ggz.
Netwerk
Simona beweegt zich in allerlei netwerken en samenwerkingsverbanden ten behoeve van innovatie op het snijvlak van geestelijke gezondheidszorg en sociale thema’s. Naast haar onderzoekservaring draagt zij met net zoveel plezier bij aan onderwijs en professionalisering in het veld, door onderwijs te verzorgen ten aanzien van (kwalitatief) onderzoek en inhoudelijke lezingen. Zowel binnen de bachelors social work, vaktherapie, verpleegkunde studies en ecologische pedagogiek alsook voor artsen in opleiding tot psychiater. Ze begeleidt regelmatig intervisie voor therapeuten werkzaam binnen de ggz en is toezichthouder in de ggz.
Gezamenlijke onderzoeksgroep
Hogeschool Leiden en GGZ Rivierduinen hebben al zes jaar een intensieve samenwerking t.b.v. het opleiden van verpleegkundigen (niveau 6), sociaal werkers en vaktherapeuten. Beide instellingen hebben deze samenwerking uitgebreid door een lector geestelijke gezondheidszorg aan te trekken, die een gezamenlijke onderzoeksgroep gaat opzetten met als doel om zorgverlening, onderwijs en praktijkgericht onderzoek op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren, gezamenlijk kennis op te bouwen en om samen leren en innoveren te stimuleren. Daarbij concentreren we ons op drie groepen: jongeren, mensen met verhoogd risico en/of beginnende psychische klachten en mensen met een (ernstige/complexe) psychiatrische aandoening.
Meerwaarde
Simona ziet het als meerwaarde om dwars door disciplines heen, medische, sociale en psychologische wetenschappen met elkaar te verbinden. Met het praktijkgericht onderzoek dat wordt gedaan, wil zij het verschil kunnen maken juist voor de groep zorgvragers die als ‘complex’ of ‘langdurig’ wordt beschouwd. Daarnaast blijft zij mede trekker van het lopende Europese project Youth-GEMs dat onderzoek doet naar de preventie van mentale ontregeling onder jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar.
Hogeschool Leiden
Hogeschool Leiden beschouwt het als haar maatschappelijke opdracht te werken aan een gezonde en vitale samenleving door bij te dragen aan vernieuwing van de beroepspraktijk en door reflectieve professionals op te leiden. Hechte samenwerking en uitwisseling tussen onderwijs, beroepspraktijk en onderzoek is daarvoor een vereiste. “Hogeschool Leiden wil met haar praktijkgericht onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving van nu en van de toekomst. We willen daarmee een waardevolle partner zijn voor de beroepspraktijk in het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken. Om dat te realiseren investeren we in de komende jaren in de verdere doorontwikkeling van ons praktijkgericht onderzoek”.
Hogeschool Leiden heeft sinds haar oprichting een sterke positie in de gezondheidszorg en het sociaal domein. De ligging van de hogeschool op het Leiden Bio Science Park versterkt deze positie. Om de maatschappelijk impact verder te vergroten, kiest Hogeschool Leiden nadrukkelijk voor een verdere profilering in Gezondheid en Welzijn, één van de vier inhoudelijke zwaartepunten uit het nieuwe instellingsplan 2023 – 2028. Deze nieuwe onderzoeksgroep is een unieke samenwerking van de faculteit Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie en de faculteit Gezondheidszorg.

Foto: Simona Karbouniaris.