Rivierduinen steunt campagne Orange the World
-
Nieuws
Vandaag staat in het teken van de Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen. En daarom start Orange the World een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. GGZ Rivierduinen ondersteunt deze campagne die loopt t/m 10 december, de dag van de rechten van de mens. Gedurende de campagne hangt op onze locatie in Leiden aan de Sandifortdreef de campagne vlag aan de gevel.
Onder geweld verstaan we lichamelijk geweld (zoals slaan of schoppen), geestelijk geweld (je partner speelt de baas over je, vernedert of bedreigt je) en seksueel geweld (gedwongen worden tot seks). Uit onderzoek van het Psychotraumacentrum UMC Utrecht bleek bovendien dat het gemiddeld een half jaar duurt voordat slachtoffers van seksueel geweld aan iemand vertellen wat er is gebeurd en een jaar voordat ze hulp zoeken. Tegen die tijd hebben ze vaak al last van klachten, bijvoorbeeld door een depressie of een posttraumatische stressstoornis.
Psychisch leed door de omgeving
Fransje Snijders, is arts (internist) en werkzaam bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula. “Het aantal patiënten met een eetstoornis, zoals anorexia nervosa, is toegenomen in coronatijd. Deze ziekte gaat met intens en langdurig leed gepaard. Dit kom ik dagelijks tegen als dokter. Psychiatrische patiënten zijn vaak ziek geworden mede door wat anderen hun hebben aangedaan. Incestplegers en verkrachters zijn medeveroorzakers van het psychische leed. Dit leed veroorzaakt door anderen, maakt machteloos en boos.
In Nederland is een op de acht vrouwen verkracht in haar leven, bij patiënten met een eetstoornis is dat een op de zes. Ook komt incest vaker voor bij vrouwen met een eetstoornis dan bij andere vrouwen, blijkt uit internationale onderzoeken. Veilig Thuis ontving vorig jaar 3025 meldingen over seksueel geweld jegens kinderen, waarschijnlijk het topje van de ijsberg. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen zegt dat de aanpak van daders van seksueel geweld tegen kinderen beter moet. Een kwart van alle daders is zelf minderjarig. Er is structurele bewustwording nodig met vroeg leren praten over seksualiteit, omgangsvormen en grenzen om seksueel geweld door jonge daders tegen te gaan.
Wij weten immers als geen ander hoe desastreus het (seksueel) geweld tegen vrouwen en meisjes soms een leven lang kan doorwerken. Door het ondersteunen van deze campagne kunnen we laten zien dat wij het leed van onze cliënten erkennen en naast hun staan”, vertelt Fransje.
Gezamenlijk verantwoordelijk
“Het voorkomen van geweld is een verantwoordelijkheid van alle mensen en dus ook van de GGZ. Het is daarom belangrijk het taboe rondom geweld te doorbreken en het bewustzijn ten aanzien van dit onderwerp te vergroten”, zegt Audrey van Schaik , bestuurder bij GGZ Rivierduinen.