Direct naar content

Psychologie voelde voor mij als thuiskomen

  • Verhalen

‘Als ik mijn cliënten vertel dat ik met hen begaan ben en hen dank voor hun openheid, vinden sommigen dit maar raar. Ik krijg dan reacties als ‘Het boekje zei zeker dat je dit moest zeggen’ of ‘Dit is toch je werk, je wordt hier toch gewoon voor betaald?

‘Psychotherapie in groepsverband vind ik de meest effectieve vorm van therapie. Cliënten ervaren hier vaak – voor het eerst of sinds lange tijd – écht onvoorwaardelijk en oprecht contact met een ander. De verbondenheid en herkenning binnen de groep leidt soms tot verbluffend scherpe onderlinge analyses. Ik denk dan: ‘Serieus, dit had ík niet kunnen bedenken, zó goed!’

‘Wat ik vaak tegenkom is dat cliënten zichzelf op latere leeftijd eigenlijk nog moeten uitvinden. Eerder hebben ze daar de kans niet toe gehad. Bijvoorbeeld in ongelukkige huwelijken, wisselende relaties, een nare leidinggevende of opgelegde dingen vanuit ouders.’

‘Psychiatrie is écht mensenwerk. Modellen en technieken leer je in de schoolbanken, maar daarna is het aan jou. En dan kom je jezelf keihard tegen, want soms zeggen of doen cliënten dingen waar jij moeite mee hebt, die je raken of die je boos maken. Voor mij is dit vak echter op het lijf geschreven. Ik houd wel van wat reuring en dynamiek.’

‘Als kind was ik al heel geïnteresseerd in wat mensen drijft. Zo vroeg ik mijn klasgenootjes met vragenlijstjes het hemd van het lijf over hun favoriete dit of dat, maar ook waarom ze dit vonden. Mijn eerste stapjes in de psychologie, zo realiseerde ik me later toen ik een studieboek over psychologie van mijn broer doorbladerde. Ik wist toen: dit is hét! Mijn studie psychologie voelde dan ook als thuiskomen. Het klinkt niet heel sexy, maar ik heb een zwak voor Freud. Zijn theorieën hebben mij gevormd tot de psychotherapeut die ik nu ben.’

‘Ik werk al 16 jaar bij Rivierduinen. Als klinisch psycholoog behandel ik de meer complexere gevallen. Qua personeelsbezetting zitten we er bij de Poli Volwassenen warmpjes bij. Vacatures zijn meestal in no-time gevuld. Alle credits voor de collega’s die hun netwerk vertellen hoe leuk het bij ons is. We hebben oprechte belangstelling voor elkaar en zijn trots op ons werk. En we houden van quizzen. De muziekquiz is mijn kindje. Ook cliënten waarderen ons. Zo kreeg ik laatst een berichtje van een vrouw die al een tijdje geleden afscheid heeft genomen van de groep. Ze wilde even vertellen dat ze zwanger was. Dat vind ik nou hartstikke leuk om te horen en voelt als een échte beloningk

Jasper van Rhijn, klinisch psycholoog en psychotherapeut.
Polikliniek volwassenen in Leiden.

Gerelateerde artikelen