Wijkteams voor patiënten met ernstige psychiatrische ziekte

Wijkteams voor patiënten met ernstige psychiatrische ziekte

Mensen met een ernstige psychiatrische ziekte kunnen terecht bij de wijkteams van GGZ Rivierduinen. De patiënt krijgt snelle en complete zorg op de plek waar hij (tijdelijk) woont of in de polikliniek. De zorg duurt zo lang de patiënt het nodig heeft. Heeft hij of zij tijdelijk meer hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat hij grote problemen heeft? Dan krijgt de patiënt intensieve zorg. Medewerkers van een van onze Wijkteams Psychiatrie komen dan meerdere keren per week en zo nodig ieder dag langs.

De medewerkers van de Wijkteams Psychiatrie behandelen niet alleen de psychiatrische klachten maar besteden ook aandacht aan de leefomstandigheden van patiënt en zijn familie of vrienden. Zij bieden begeleiding op het gebied van werk, hobby's, geld en opleiding. Zo proberen zij ervoor te zorgen dat patiënten thuis kunnen blijven wonen. Gaat het niet zo goed met een patiënt, dan krijgt hij of zij tijdelijk meer zorg. In de wijkteams werken onder anderen psychiaters, psychologen, casemanagers, (sociaal psychiatrisch) verpleegkundigen, ervaringswerkers en woonbegeleiders.

Psychiater Nicolette Ruigewaard van het Wijkteam Psychiatrie in Katwijk: “De meeste patiënten die wij in het wijkteam behandelen, zijn op meerdere vlakken in hun leven vastgelopen. Wij ondersteunen hen bij hun individuele herstel. Met ‘herstellen’ bedoelen wij niet genezen maar persoonlijke ontwikkelingen, waarin patiënten proberen de draad weer op te pakken en hun leven opnieuw inhoud en richting te geven. Als het nodig is, werken wij intensief samen met familie, anderen in de nabije omgeving en andere organisaties. De medewerkers van de wijkteams kennen overige hulpverleners in hun regio. Hierdoor kunnen zij makkelijk met hen samenwerken en de patiënt begeleiden.”

In het werkgebied van GGZ Rivierduinen zijn achttien Wijkteams Psychiatrie actief. Elk wijkteam heeft ongeveer 225 patiënten in zorg.

Print