Bij 4% jonge patiënten toch psychose opgespoord

Bij 4% jonge patiënten toch psychose opgespoord

Het Early Detection and Intervention Team (EDIT) van GGZ Rivierduinen heeft vorig jaar onder 4% van haar jonge patiënten een psychose kunnen opsporen. De patiënten werden naar Rivierduinen verwezen voor andere klachten en bleken een psychose te hebben of een aanzienlijk risico daarop.

Met dit speciale team wil GGZ Rivierduinen jongeren en jongvolwassenen die psychotische klachten hebben of een verhoogd risico om een psychose te ontwikkelen, zo snel mogelijk herkennen en zorgen dat ze de juiste begeleiding krijgen. Hoe vroeger de behandeling en begeleiding plaatsvinden, hoe kleiner de kans dat iemand een psychose zal ontwikkelen.

Bij patiënten tot 34 jaar neemt GGZ Rivierduinen in de regionale poliklinieken een extra onderzoek af om een psychose vroeg te kunnen herkennen. Dit gebeurt voordat de behandeling begint. Als een patiënt inderdaad psychotisch blijkt te zijn, volgt een verwijzing naar een team voor jongeren met een eerste psychose. Als een patiënt een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van deze aandoening, krijgt hij of zij hiervoor een speciale behandeling. Deze halveert de kans op een psychose.

Print