Mijn baby en ik
Dit programma begeleidt ouders met psychische klachten en hun baby (tot 12 maanden).
De geboorte van een kind brengt grote veranderingen met zich mee. Je wordt overspoeld door gevoelens van vreugde en liefde, maar het kan je ook onzeker maken. En soms overheersen de gevoelens van onzekerheid. Het is bekend dat veel moeders – maar ook vaders – na een bevalling last krijgen van gevoelens van depressie en angst. En dan kosten je dagelijkse bezigheden opeens veel moeite. Het verschonen van een luier, het knuffelen, troosten en voeden van je baby: al deze dingen vergen dan heel veel energie. Waardoor het steeds moeilijker wordt spontaan met je baby om te gaan, om te genieten van je baby.
Preventie biedt speciaal voor deze moeders en vaders het begeleidingsprogramma ‘Mijn baby en ik’ aan. Dit programma begeleidt ouders met psychische klachten en hun baby (tot 12 maanden). Met deze begeleiding verbetert het natuurlijk contact tussen jou en je baby: je krijgt meer plezier in het contact. Dit bevordert de band met je baby, zodat ook je baby zich zekerder en prettiger voelt. Ouders die ‘Mijn baby’ en ik hebben gevolgd, lieten ons na afloop weten zich daardoor veel zekerder te zijn gaan voelen als ouder.
Voor wie?
De volgende gemeenten financieren deze cursus: Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Gouda, Waddinxveen, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard.
Praktische informatie
- Je kunt je via je behandelaar van GGZ Rivierduinen voor dit programma aanmelden. Ben je niet bij GGZ Rivierduinen bekend, dan kun je je via je huisarts of andere hulpverlener aanmelden voor een WMO-traject, als je gemeente zo’n traject financiert.
- Na je aanmelding plannen we in principe binnen een week een kennismaking. De begeleid(st)er komt thuis of in het ziekenhuis bij je langs om kennis te maken en te vertellen over onze werkwijze. Dit kennismakingsbezoek verplicht je tot niets.
- De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw behoeften en op die van je partner én je kind. De begeleidster bezoekt jou (en je partner) 8 à 10 keer thuis. Zo’n bezoek duurt ongeveer 1,5 uur.
- Tijdens de eerste gesprekken maak je kennis met elkaar en formuleer je samen met de begeleid(st)er en je partner je doelen. Daarna ga je op verschillende manieren aan de slag. Je krijgt heel praktische ondersteuning in de omgang met je kind. Je wordt bijvoorbeeld begeleid in het praten en spelen met je baby of je leert door middel van babymassage beter lichamelijk contact te maken met je baby. Dit neemt ongeveer 4 à 6 bezoeken in beslag. Al doende zal je meer plezier krijgen in het contact met je baby en je zult je zekerder gaan voelen.
- Tijdens het laatste gesprek wordt de begeleiding vervolgens geëvalueerd.