Direct naar content

Mijn baby en ik

Begeleiding van ouders met psychische klachten en hun baby (tot 12 maanden), om de hechting te versterken.

De geboorte van een kind brengt grote veranderingen met zich mee. Je wordt overspoeld door gevoelens van vreugde en liefde, maar het kan je ook onzeker maken. En soms overheersen de gevoelens van onzekerheid. Het is bekend dat veel ouders na een bevalling last krijgen van gevoelens van depressie en angst. En dan kosten je dagelijkse bezigheden opeens veel moeite. Het verschonen van een luier, het knuffelen, troosten en voeden van je baby: al deze dingen vergen dan heel veel energie. Waardoor het steeds moeilijker wordt spontaan met je baby om te gaan, om te genieten van je baby.

Preventie biedt speciaal voor deze ouders het begeleidingsprogramma ‘Mijn baby en ik’ aan. Dit programma begeleidt ouders met psychische klachten en hun baby (tot 12 maanden) om de hechting te versterken. Hierdoor krijg je meer plezier in het contact en verbetert de band met je baby, zodat ook je baby zich zekerder en prettiger voelt. Ouders die ‘Mijn baby en ik’ hebben gevolgd, lieten ons na afloop weten zich daardoor veel zekerder te zijn gaan voelen als ouder.

Voor wie?

Voor ouders / verzorgers met psychische klachten en waarbij zorgen zijn over de hechting met hun baby tot 12 maanden.

De volgende gemeenten financieren deze cursus: Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Katwijk, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Gouda, Waddinxveen, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard.

Als je bij GGZ Rivierduinen in behandeling bent, wordt de begeleiding bekostigd vanuit je behandeling. Dat betekent dat begeleiding niet afhankelijk is van de gemeente waarin je woont (mits binnen het verzorgingsgebied van GGZ Rivierduinen).

Praktische informatie

  • Je verwijzer kan je aanmelden voor Mijn baby en ik. Dat kan zijn je behandelaar van GGZ Rivierduinen, maar ook bijvoorbeeld je huisarts, het consultatiebureau of een vrijgevestigd psycholoog.
  • We beoordelen samen met je verwijzer of de aanmelding aansluit op het programma.
  • Hierna nemen we in principe binnen twee weken contact op om een kennismaking te plannen. De begeleid(st)er komt bij je langs om kennis te maken en te vertellen over onze werkwijze. Dit kennismakingsbezoek verplicht je tot niets.
  • De begeleiding wordt afgestemd op jouw behoeften en op die van je partner én je kind. De begeleidster bezoekt jou (en je partner) 8 à 10 keer thuis. Zo’n bezoek duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
  • Tijdens de eerste gesprekken maak je kennis met elkaar en formuleer je samen met de begeleid(st)er en je partner je doelen. Daarna ga je op verschillende manieren aan de slag. Je krijgt heel praktische ondersteuning in de omgang met je kind. Je wordt bijvoorbeeld begeleid in het praten en spelen met je baby of je leert beter lichamelijk contact te maken met je baby. Al doende zal je meer plezier krijgen in het contact met je baby en je zult je zekerder gaan voelen.
  • Aanmelden voor Mijn baby en ik

    Meld je aan via onderstaand formulier. We nemen daarna contact met je op.