Direct naar content

KOPP/KOV-groep 16-23 jaar

Voor jongeren die een ouder hebben met psychische problemen en/of verslavingsproblemen.

Iemand die erg in de war is, die niet goed meer weet wat hij/zij doet en zegt of lange tijd verdrietig is, is ziek. Psychisch ziek. Iemand die te veel alcohol drinkt of drugs gebruikt en niet meer zonder die dingen kan leven, is verslaafd. Verslaving is ook een ziekte.

“Mijn moeder is erg somber, ze ligt de hele dag op de bank en heeft nergens zin in.” Als je vader of moeder psychische problemen heeft of verslaafd is, dan kan dat ook invloed hebben op jouw leven. Je vader of moeder is bijvoorbeeld vaker moe of reageert sneller boos of geïrriteerd. Thuis kunnen er meer ruzies zijn en waarschijnlijk is het ook minder gezellig. Je merkt misschien ook dat veel dingen bij jullie thuis draaien om de ziekte van je vader/moeder en dat er minder aandacht is voor jou.

Het kan zijn dat je wilt helpen door je zó te gedragen dat je vader of moeder geen last van je heeft. Ook kan het zijn dat jij meer dingen in het huishouden doet. Daardoor schiet het er bij in om tijd voor jezelf te nemen en leuke dingen te ondernemen met vrienden. Misschien schaam je je soms voor het gedrag van je vader of moeder en neem je niet zo snel vrienden mee naar huis. Of je merkt dat je er met anderen niet zo goed over kunt praten, omdat ze het niet begrijpen. Toch kan het helpen om erover te praten, met iemand die jij kunt vertrouwen.

“Mijn moeder wil gewoon haar verhaal bij me kwijt. Ze overlegt ook met mij over dingen. Maar ik kan moeilijk bij haar terecht als ik iets heb. Ik lijk soms meer de moeder van mijn moeder dan haar kind.”

Misschien loop je rond met allerlei vragen. Bijvoorbeeld: is het erfelijk? Wordt mijn vader/moeder ooit nog beter? Hoe kan ik mijn vader of moeder helpen? Hoe kan ik omgaan met reacties uit mijn omgeving? Dan is de gespreksgroep misschien iets voor jou. In de groep komen jongeren van 16 tot 23 jaar bij elkaar die net als jij een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Zij begrijpen precies waar jij het over hebt. De groep is géén therapie, maar meer een cursus.

In de groep komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Gevolgen van de ziekte van je vader/moeder voor je dagelijks leven en hoe je daarmee om kunt gaan.
  • Hoe kun je omgaan met reacties uit je omgeving.
  • Uitleg over de verschillende ziektebeelden door een psychiater, die je ook van alles kunt vragen.
  • Hoe zorg je dat je tijd voor jezelf blijft houden.

Voor wie?

Voor jongeren (16-23 jaar) die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of verslavingsproblemen.

De KOPP/KOV-groep is voor jongeren uit de volgende gemeenten: Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Katwijk, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Zuidplas en Waddinxveen.

Praktische informatie

  • Duur: 8 bijeenkomsten
  • Kosten: gratis
  • Vooraf hebben we een kennismakingsgesprek.
  • De KOPP/KOV-groepen worden gegeven in samenwerking met Brijder preventie.
  • Kijk voor de eerstvolgende startdatum en locatie voor jouw gemeente in onderstaande planning.

Planning

Training: KOPP/KOV (16 tot 23 jaar)

Gouda

Voor jongvolwassenen van 16 jaar en ouder die een ouder hebben met psychische problemen en/of een verslaving | Gratis | 7 wekelijkse bijeenkomsten, 1 terugkombijeenkomst | Voor meer data & locaties, zie ‘meer informatie’

Training: KOPP/KOV (16 tot 23 jaar)

Sandifortdreef 19, Leiden

Voor jongvolwassenen van 16 jaar en ouder die een ouder hebben met psychische problemen en/of een verslaving | Gratis | 7 wekelijkse bijeenkomsten, 1 terugkombijeenkomst | Voor meer data & locaties, zie ‘meer informatie’