Direct naar content

Ouderen komen vaak in een crisis bij ons binnen

  • Verhalen

‘Aan nieuwe cliënten stel ik me altijd gelijk voor. Zo weten ze wie er die nacht is en ik kan direct inschatten waar behoefte aan is. Moet ik afstand houden of wil de cliënt juist nabijheid? Ouderen komen vaak in een crisis bij ons binnen. Ze zijn bang, weten niet wat ze kunnen verwachten en willen soms alleen maar naar huis. Het geeft mij een kick als ik dan een ingang bij de cliënt weet te vinden zodat we samen rustig de nacht in kunnen gaan.

In de nachtdienst bij Medium Care Ouderen in Voorhout heb ik de zorg voor maximaal 16 cliënten. We zijn een gesloten afdeling voor ouderen vanaf 65 jaar met een psychiatrische aandoening. Vaak is er sprake van een delier, psychose, manie of depressie. De insteek is dat cliënten uiteindelijk weer naar huis gaan. Als verzorgende regel ik van alles rond de medicatie, loop ik rondes, bied ik zorg waar nodig en alle acute dingen tussendoor. Soms worden er ’s nachts ook cliënten opgenomen. Het verzorgen van een duidelijke informatieoverdracht is ook een belangrijke taak van de nachtdienst.

Sommige cliënten willen ’s nachts hun verhaal kwijt. Ik ben voor hen een vast vertrouwd gezicht. We drinken dan een kopje thee op mijn kantoortje of ik ga even bij ze op hun kamer zitten. Overdag is daar minder tijd voor. Tijdens mijn rondes heb ik snel door welke cliënten wakker of onrustig zijn. Na 30 jaar nachtdienst heb ik goed ontwikkelde ‘Stevie Wonder’-oren. Moest ik daar vroeger volledig op varen, tegenwoordig werken we ook met camera’s, sensoren en alarmeringssystemen.

Werken in de nacht betekent voor mij vrijheid. Doordat ik ’s nachts in m’n eentje werk, kan ik het werk indelen zoals ik dat wil en – waar nodig – de tijd voor cliënten nemen. Ook vind ik het heerlijk om in het donker naar m’n werk te rijden en ’s ochtends weer naar huis als iedereen in de file staat. Vanuit het werk ga ik altijd direct naar mijn paard, mijn rustpunt, om heerlijk samen het bos in te gaan waar ik de zon zie opkomen.

Op m’n 17e startte ik bij GGZ Rivierduinen. Via een uitzendbureau begon ik in de huishouding bij psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria in Noordwijkerhout. Deze kennismaking met de psychiatrie smaakte naar meer. Na een interne opleiding daar tot ziekenverzorger kwam ik bij de crisisopname ouderen terecht waar ik per toeval de nachtzorg inrolde. Na al die jaren met veel ervaringen bevalt de zorg en het nachtwerk me nog steeds goed. Doordat er steeds nieuwe cliënten worden opgenomen blijft het werk afwisselend.

Ik hoor helemaal bij het team. ’s Ochtends doe ik na de overdracht altijd nog een bakkie koffie met m’n collega’s, want ik houd van kletsen en gezelligheid. En ’s avonds aan het begin van mijn dienst idem dito. Ik kan dit werk met plezier blijven doen tot m’n pensionering!’

Cindy Broekhof, verzorgende II in de nachtdienst.
Medium Care in Voorhout.

Gerelateerde artikelen