Historie

Historie

Eind 19e eeuw ging in Oegstgeest de klinische psychiatrie van start in Kasteel Endegeest, terwijl in het begin van de vorige eeuw Sint Bavo en Sancta Maria te Noordwijkerhout en Noordwijk zijn opgericht. Sancta Maria en Sint Bavo fuseerden in 1991 tot algemeen psychiatrisch ziekenhuis Langeveld, met uitzondering van een aantal afdelingen, die naar Rotterdam verhuisden.

De Rijngeest Groep ontstond op 1 januari 2000 door een fusie tussen psychiatrisch ziekenhuis Endegeest, RIBW Zuid-Holland Noord, RIAGG Zuid-Holland en het Centrum voor Psychiatrie Langeveld. Een aantal van deze organisaties was al meer dan honderd jaar actief op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.

De Robert-Fleury Stichting was onder de naam Hulp en Heil in 1948 werkzaam vanuit Leidschendam en maakte toen onderdeel uit van de stichting Open Ankh. Hulp en Heil onderging later een naamswijziging en het psychiatrisch ziekenhuis werd bekend als Schakenbos. Door een fusie met de Ursula Kliniek uit Wassenaar ontstond in 1989 de Robert-Fleury Stichting. Deze kreeg later locaties in Gouda (1995, 2000) en Zoetermeer (1998). De locatie in Gouda fuseerde in april 2004 met het RIAGG Midden-Holland tot GGZ Midden-Holland.

GGZ Rivierduinen is op 1 januari 2005 ontstaan door een fusie tussen de Rijngeest Groep en de Robert-Fleury Stichting. Beide organisaties werkten al enige jaren nauw samen, onder andere op het gebied van onderzoek, opleiding en facilitaire dienstverlening.

Print