Van architect naar psychiatrisch verpleegkundige in opleiding
14 september 2020

Van architect naar psychiatrisch verpleegkundige in opleiding

Cor van Beuzekom is een zij-instromer en volgt bij GGZ Rivierduinen de opleiding tot verpleegkundige. Hij vertelt graag zijn verhaal om andere toekomstige zij-instromers te laten zien waarom het de moeite waard is om de overstap te maken naar de zorg.

De 42-jarige Cor vertelt: “Ik ben 1 van de zij-instromers die in april is gestart bij GGZ Rivierduinen. Voordat ik besloot om het zij-instroomtraject te gaan volgen, ben ik 7 jaar zelfstandig ondernemer en architect geweest. De stap naar de Geestelijke Gezondheid Zorg (GGZ) was op veel vlakken een grote verandering. Voor mij en mijn gezin. 

Na de informatieavond heb ik me ingeschreven
Het idee om ooit in de zorg te gaan werken is er bij mij altijd al wel op en af geweest.  Vanaf mijn 26e dacht ik al na over een baan in de geestelijke gezondheidszorg. Ik woonde in Sliedrecht tegenover de Merwebolder, een instelling voor mensen met een geestelijke beperking. Dagelijks liep ik over het terrein en zag mezelf daar wel werken. 

Ik had alleen op dat moment niet de mogelijkheid om een opleiding tot verpleegkundige te volgen, omdat ik net mijn eerste huis had gekocht en niet onbetaald kon gaan studeren. Deze gedachte heb ik toen maar geparkeerd in de hoop hem ooit nog eens op te kunnen pakken. In september 2019  werd ik door mijn vrouw geattendeerd op een oproep op LinkedIn van GGZ Rivierduinen dat er 15 opleidingsplekken voor MBO-verpleegkundigen werden aangeboden bij GGZ Rivierduinen. Ik heb er heel even over nagedacht en me toen direct ingeschreven voor de informatie avond. Tot verbazing van mijn vrouw. Na de informatieavond heb ik me ingeschreven voor het zij-instroomtraject.

Het zij-instroomtraject 
Dit traject bestaat uit 4 lesdagen, 2 meeloopdagen om te ervaren hoe het is om in de ggz te werken, het behalen van je eerste studie module en een assessment. Als je dit gehaald hebt dan krijg je nog een sollicitatiegesprek. Nadat ik dit afgerond had, kreeg ik te horen dat mijn eerste werkplek op de medium care bij ouderen in Voorhout zou worden. 

In eerste instantie dacht ik ouderen? Dat zag ik niet zo zitten ik had eigenlijk werken met jongeren of jongvolwassenen in gedachten bij de ggz. Ik had er nooit over nagedacht dat er ook ouderen met psychische problemen zouden zijn. Nu 5 maanden later heb ik het nog steeds erg goed naar mijn zin. Het werken met wisseldiensten en verschillende collega’s bevalt mij erg goed. Alhoewel ik nog steeds moet wennen aan het vroege opstaan voor de dagdienst. Het werk is erg afwisselend en iedere dienst is weer anders. Ik heb erg leuke collega’s die altijd bereid zijn om mijn vragen te beantwoorden. 

Uitdagingen en voordelen
Om als zij-instromer te starten, brengt wel een paar uitdagingen met zich mee. Maar ook een groot voordeel: je hebt al veel levenservaring opgedaan en bent hierdoor al een fijne gesprekspartner. Je bent al iets ouder en er wordt daar door al snel door collega’s en cliënten van je verwacht dat je al veel meer kunt en weet dan eigenlijk echt zo is. Dat is ook niet raar omdat ze normaal jonge leerlingen gewend zijn. Daarnaast merk ik bij mijzelf wel dat het op een wat oudere leeftijd studeren, wel lastiger is dan toen ik nog 20 was. Dat komt natuurlijk ook grotendeels doordat je er een gezin naast hebt wat je niet had toen je nog studeerde. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. 

Heb je nog tips?
Houd er rekening mee dat het voortraject best lang duurt en dat het wel wat flexibiliteit van jou en je omgeving kost om het naast je huidige baan te doen. Je moet al echt gaan studeren namelijk voor de eerste module, dit zijn 2 boeken die je moet bestuderen en een aantal opdrachten die je daarna moet maken en voldoende moet afronden. En het assessment bestaat uit Nederlands, Engels en rekenen. Voor de talen moet je voor beide een presentatie geven en een schriftelijk toets maken. Voor het rekenen (dat is de lastigste) geldt een schriftelijke toets. Het doel van het assessment is om studie vrijstelling voor deze onderdelen te krijgen als je straks met de opleiding gaat starten. 

Ik wens jullie heel veel succes toe. Het is een grote stap, maar het werken met mensen in de GGZ is prachtig!”

Print