Samenwerking onderzoek optimale behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis
13 januari 2020

Samenwerking onderzoek optimale behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis

Vandaag ondertekenen Ingeborg Siteur namens GGZ Rivierduinen en prof. dr. Arnoud Arntz van de Universiteit van Amsterdam de samenwerkingsovereenkomst voor het onderzoek Borderline Optimal Treatment Selection (BOOTS). Welke behandeling, Schematherapie (ST) of Dialectische Gedragstherapie (DGT), is voor welke cliënt met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) effectief en waarom? Deze vragen staan centraal in dit onderzoek. Door inzicht te krijgen in welke behandeling voor wie het meest effectief is, zullen uiteindelijk meer patiënten kunnen profiteren van een optimale behandeling.

 

Foto: Ingeborg Siteur, lid Raad van Bestuur GGZ Rivierduinen en dhr. prof. dr. A.R. (Arnoud) Arntz, Universiteit van Amsterdam.

Doel wetenschappelijk onderzoek

Het project heeft als doel het verkrijgen van inzicht in welke van de twee van de meest voorkomende behandelingen voor cliënten met borderline, Dialectische Gedragstherapie (DGT) of Schematherapie (ST), op de korte termijn het meest (kosten)effectief is voor welke cliënt.

DGT en ST zijn in Nederland twee van de meest voorkomende specialistische effectieve behandelingen voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Het BOOTS onderzoek is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek waar meerdere GGZ-instellingen aan deelnemen waaronder ook GGZ Rivierduinen.

Borderline persoonlijkheidsstoornis
De diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) stond dertig jaar geleden nog gelijk aan hopeloos en uitzichtloos (Van den Brink, 2015). Inmiddels zijn er een aantal behandelingen ontwikkeld en geëvalueerd, waaronder Dialectische Gedragstherapie (DGT) en Schematherapie (ST).

Uit onderzoek komt naar voren dat beide behandelingen effectief zijn. Er is echter weinig kennis beschikbaar over welke behandeling voor wie het meest effectief is. Er zijn veel individuele verschillen tussen cliënten, terwijl zij wel dezelfde diagnose toegekend krijgen. Daarnaast reageren cliënten vaak verschillend op eenzelfde behandeling. Een kernvraag binnen de gezondheidszorg is dan ook “wat werkt het beste voor wie?”. Bron: Vereniging voor Schematherapie.

Deelname onderzoek
Aan dit onderzoek kunnen mensen meedoen die zijn aangemeld bij GGZ Rivierduinen, en bij wie de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis is of wordt vastgesteld.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen via bootsonderzoek@rivierduinen.nl.

Print