ClozapinePlusWerkgroep wint aanmoedigingsprijs
5 december 2019

ClozapinePlusWerkgroep wint aanmoedigingsprijs

Op 29 november 2019 werd in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht, op de jubileum dag (35 jaar) van Ypsilon, de Ria van der Heijdenprijs uitgereikt. In totaal waren 14 initiatieven genomineerd. Uit alle genomineerden reikte de jury ook 2 aanmoedigingsprijzen (à € 750,-) uit aan de ClozapinePlusWerkgroep en de Stichting Nieuw Nabuurschap. Jan Bogers, bestuurslid van de ClozapinePlusWerkgroep en psychiater en A-opleiding Psychiatrie bij GGZ Rivierduinen, nam de prijs in ontvangst.

 

Foto: Jan Bogers en Bert Bakker (rechts op de foto)

ClozapinePlusWerkgroep
De ClozapinePlusWerkgroep zet zich belangeloos en onafhankelijk in voor patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Veel mensen met een ernstige psychiatrische aandoening zijn afhankelijk van medicijnen. Maar net zo veel mensen klagen erover: over de werking: ‘de stemmen zijn nooit helemaal weg’. Of over de bijwerkingen: ‘ik ben apathisch’, ‘word er dik van’.

De aanmoedigingsprijs gaat naar een groep mensen die zich al sinds 2004 inzet voor de toepassing van een middel dat bij een grote groep patiënten beter werkt dan alle andere middelen, werkt als niets anders meer werkt: clozapine. Clozapine wordt te laat of helemaal niet toegepast.

Behandeling met clozapine
Jan Bogers doet zelf onderzoek naar de antipsychotische behandeling bij schizofrenie en is actief bij diverse onderzoeksprojecten. Hij heeft speciale belangstelling voor de behandeling met clozapine en met middelen die ingezet kunnen worden als de behandeling met clozapine niet het gewenste resultaat geeft.

Daarnaast heeft hij als bijzondere interessegebieden de transculturele psychiatrie en herstelondersteunend werken op een intensieve zorg kliniek. Over deze onderwerpen publiceert en refereert hij regelmatig, in binnen- en buitenland.

Je leest meer informatie op de website van clozapinepluswerkgroep.

Print