De wijkfunctionaris: een spin in het web
15 juli 2019

De wijkfunctionaris: een spin in het web

In dit interview maken we kennis met Peter van Velzen, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij GGZ Rivierduinen. Vanaf begin dit jaar werkt hij deels voor de gemeente Leiderdorp als wijkfunctionaris.

 

De rol van wijkfunctionaris
De functie van wijkfunctionaris/wijk-GGD'er is vanuit het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV) in het leven geroepen. “Als wijkfunctionaris word ik voor de gemeente ingezet om op mensen af te gaan die verward gedrag vertonen. Het kan ook gaan om huisuitzetting, schulden en wijkproblemen.”

Vroegtijdig signaleren en escalatie voorkomen

“Het is belangrijk dat je snel binnen in dezelfde week preventief te werk kunt gaan. Dit kan verdere escalatie voorkomen waardoor mensen niet verder in de problemen komen of in een behandeltraject terecht komen.” In dit vroege stadium bepaalt de wijkfunctionaris samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg iemand nodig heeft en regelt dit."

“In mijn rol als wijkfunctionaris werk ik vooral samen met de wijkagenten, sociale wijkteams (Incluzio), woningbouwverenigingen, huisartsen (POH), apotheken en de gemeente zelf. De gemeente vraagt iemand die buiten de budgetten en wachtlijsten heen werkt.

Dat vereist een grensoverschrijdende en creatieve aanpak en mandaat van de gemeente om door bestaande kokers, regels en barrières heen te breken. Dit vraagt daadkracht, lef en vermogen om out-of-the-box te denken”, vertelt Peter.

Goede samenwerking
“De ketenpartners met wie we samenwerken zijn tevreden met de huidige stand van zaken. Ze zijn blij dat ze één telefoonnummer hebben die bereikbaar is die op korte termijn mee kan gaan of alleen op de situatie af gaat.”

“Het zou mooi zijn als andere gemeentes dit soort functionarissen ook gaan aanstellen. Ik wil mijn ervaringen graag delen om de rol van wijkfunctionaris op de kaart gaan zetten. De gemeente Zoeterwoude bijvoorbeeld is ook bezig om subsidie aan te vragen.”

Deze pilot wordt mogelijk gemaakt door de subsidie van ZonMw aan de gemeente Leiderdorp.

 

Print