"Psychiatrie is een nobel vak"
1 april 2019

"Psychiatrie is een nobel vak"

Op 4 april presenteert psychiater Jean-Paul Selten een meta-analyse van alle studies over de relatie tussen migratie en psychose.

 

Jean-Paul Selten is psychiater van het FACT-team (Leiden-Oost) bij GGZ Rivierduinen en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht presenteert op het voorjaarscongres een onderzoek, een meta-analyse van alle studies over de relatie tussen migratie en psychose. In deze video hoor je meer over dit onderzoek.

Resultaten onderzoek
De resultaten laten zien dat migratie een grote stressor is. Personen die van buiten Europa naar Europa migreren hebben een drie keer zo hoog risico op psychose als autochtonen in Europa.  We denken dat het verlies aan status en de positie van buitenstaander ziekmakend is. Andere groepen met een positie van buitenstaander, zoals slechthorenden en homoseksuelen, hebben ook een verhoogd risico.  Het onderzoek is Open Acces gepubliceerd. Je leest meer op de website van het tijdschrift Psychological Medicine.

Toekomstbeeld psychiatrie
Het thema van het voorjaarscongres gaat over de toekomst van de psychiatrie. We vroegen Jean-Paul Selten naar zijn visie hierover. “Ik zie de opkomst van de herstelbeweging als een reactie op het uitblijven van belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen. In de jaren 90 hoopten we dat we de oorzaken zouden vinden van ziekten als schizofrenie en bipolaire stoornis, maar grote vondsten bleven uit.”

“Het is begrijpelijk dat cliënten verder willen met hun leven en niet gaan zitten wachten. Toch denk ik dat niet alle cliënten zich aan hun haren uit het moeras kunnen trekken en dat we moeten doorzetten met wetenschappelijk onderzoek. Uiteindelijk komen dan nieuwe behandelmogelijkheden, ver

Werken bij GGZ Rivierduinen      
“Psychiatrie is een nobel vak”, zegt Selten. “GGZ Rivierduinen is een degelijke en betrouwbare werkgever. Alles functioneert hier naar behoren.”

Wil je meer weten over het werk als psychiater? Lees hier het interview met Lisa Pijnenburg, psychiater bij GGZ Rivierduinen. En neem een kijkje op www.werkenbijrivierduinen.nl

 

Print