Eerste ervaringen met Virtual Reality
25 maart 2019

Eerste ervaringen met Virtual Reality

Op de polikliniek in Leiden zijn we kort geleden gestart met het toepassen van Virtual Reality (VR) in de behandeling. De eerste ervaringen zijn positief.

 

“Het VR rollenspel heeft mij goed geholpen”
Johan volgt een behandeling bij GGZ Rivierduinen en vertelt over zijn eerste ervaringen met VR: “Het is zo gek, je weet dat het niet echt is maar zodra je de VR bril opzet en de koptelefoon, voelt het als echt. Ik kreeg werkelijk klamme handen tijdens het oefenen. “

“Ik heb in het rollenspel geoefend met het stellen van vragen, iets wat ik eerder niet goed durfde. Een zelfde rollenspel doen met mijn behandelaar zonder de VR zou minder spanning opgeroepen hebben, omdat zij inmiddels vertrouwd voor mij is. Het VR rollenspel heeft mij goed geholpen. De dag erna had ik het gesprek in ‘real life’ en dat ging gewoon hartstikke goed! Ik was echt trots op mezelf”, zegt Johan.
 
“Ik ben zeker enthousiast”
Saskia is behandelaar bij GGZ Rivierduinen en is enthousiast: “Het mooie van VR is dat je therapie kunt personaliseren aan situaties die voor de cliënt confronterend of beangstigend zijn. Mijn eerste ervaringen met het oefenen met patiënten met VR zijn heel positief. 

Je kunt de virtuele wereld aanpassen aan iemands angsten en daarmee in een veilige omgeving toch oefenen. Het is een mooie aanvulling op een CGT behandeling bij mensen met o.a. angstklachten. Voorafgaand aan de VR sessie bespreek ik met de patiënt goed door met welke situatie hij wil oefenen zodat we beiden voorbereid zijn.”

“Zoals bij Johan die last heeft van sociale angst en we met een rollenspel in een VR kantooromgeving oefenden met het voeren van een gesprek met twee re-integratieadviseurs.  Ik kon d.m.v. de stemvervormer de ‘avatars’ (in dit geval de re-integratieadviseurs) laten spreken.

Je kunt op elk moment het rollenspel stil zetten als de patiënt dat wil of om bijvoorbeeld feedback te geven aan de patiënt. Als behandelaar zie je ook direct hoe de cliënt het doet en kun je daarop inspelen. Dat is een groot voordeel van VR, vertelt Saskia.

Over Virtual Reality
Met VR kunnen cliënten moeilijke situaties oefenen in een virtuele wereld. Onder begeleiding van een behandelaar en in de veiligheid van een gecontroleerde omgeving stappen zij de ‘onveilige’ wereld in. De behandelaar kijkt mee in de virtuele situatie en ziet hoe de cliënt zich hier gedraagt.

Doordat de behandelaar direct kan inspelen op de situatie kan deze steeds uitdagender worden gemaakt of kan een bepaalde situatie steeds worden herhaald. Met de stemvervormer kan de behandelaar met de ‘avatar’ in de virtuele wereld met de cliënt praten. Vaste scripts zijn niet nodig.

Toepassingsmogelijkheden
VR kan op verschillende manieren worden ingezet in de behandeling. Het is niet zozeer een behandeling voor een specifieke stoornis, maar een behandelvorm. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Exposure op maat;
  • Bij cliënten met schizofrenie en paranoïde wanen (specifiek behandelprotocol);
  • In de behandeling van sociale fobie;
  • Het oefenen van sociale interactie;
  • Bij rollenspellen (bijv. bij persoonlijkheidsstoornissen.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht bij Sabine Rusticus via s.rusticus@rivierduinen.nl

 

Print