"Ik wil graag iets betekenen voor anderen"
26 maart 2019

"Ik wil graag iets betekenen voor anderen"

"Hallo! Ik ben Eva, 27 jaar en studeer Social Work aan Inholland Haarlem en ik loop in mijn eerste jaar stage bij de Vriendendienst van GGZ Rivierduinen."

 

"Op 14 november 2018 ben ik begonnen bij twee maatjes van de Vriendendienst. Het leek me leuk om als maatje aan de slag te gaan omdat ik graag iets wil betekenen voor een ander en omdat ik geïnteresseerd ben in de geestelijke gezondheid van de mens. Ik weet dat er zoveel mensen eenzaam zijn en ik vind het bijzonder dat ik daarin nu iets kan betekenen.

De eerste weken heb ik als prettig ervaren. Ik heb met één van hen wat activiteiten ondernomen, zoals buiten de deur koffie drinken en een kerststukje maken. Met het tweede maatje heb ik vooral thee gedronken en gepraat. Ze heeft weinig energie waardoor een activiteit wat moeilijker gaat. In de toekomst wil ik met haar gaan wandelen en kleuren.

Mijn twee maatjes, Helene en Rosa, zijn blij als ik kom. Dat geeft mij een fijn gevoel. Één maatje gaf aan dat alleen al het hebben van een afspraak haar helpt om in beweging en actie te komen. Ook merk ik dat ze hun ‘ei’ kwijt kunnen als ik er ben. 

Toekomstige vrijwilligers zou ik willen meegeven dat alleen al een bezoek veel betekent voor iemand. Daarbij zou ik hen aanraden om af te stemmen wie je maatje wordt."

Over Eva
"Van oorsprong kom ik uit een bloemenkwekersfamilie in Noordwijk. Ik ben de derde van vier kinderen. Mijn hobby’s zijn schilderen, winkelen, musea bezoeken, wandelen in de natuur of stad, films en series kijken, spelletjes doen, pilates, koken en lekker uit eten met mijn vriend, familie en vrienden."

Over de Vriendendienst
De Vriendendienst is onderdeel van GGZ Rivierduinen en brengt stagiaires en vrijwilligers in contact met mensen die zich eenzaam voelen en een psychiatrische achtergrond hebben. Het gaat om zelfstandig wonende mensen. Samen ergens koffie drinken, winkelen, wandelen of fietsen geeft mensen weer een levensinvulling. Door er te zijn voor iemand doorbreek je het isolement. Eenzaamheid is een groot probleem, dat kan worden opgelost door medemenselijk contact. We zoeken mensen die qua belangstelling en persoonlijkheid bij elkaar passen. De vrijwilliger wordt professioneel ondersteund door de coördinator. Ook wordt er een starterbijeenkomst en regelmatig thema avonden georganiseerd voor de theoretische en praktische ondersteuning van vrijwilligers.

Jongeren en studenten
Ook als student kan je bij de Vriendendienst terecht, je kan dan via dezelfde werkwijze als bij vrijwilligers een maatje krijgen. Als je stage loopt bij de Vriendendienst kun je ongeveer 4 uur per week aan stagetijd krijgen. Je wordt door de coördinator persoonlijk begeleid en krijgt bijeenkomsten aangeboden. Deze stageplaats vraagt wel een grote mate van zelfstandigheid van jou als student.

Heb je interesse? Neem contact met ons op en stuur een mail naar leiden@vriendendienst.info.  

 

Print