"Mensen helpen is mijn doel"
26 maart 2019

"Mensen helpen is mijn doel"

“Hoi, ik ben Chantal Stroombergen en zit in mijn 2e jaar van de MBO opleiding Maatschappelijke Zorg aan het MBO Rijnland en deel graag mijn ervaringen als stagiaire bij GGZ Rivierduinen.

 

Vanaf augustus 2018 loop ik 2 dagen in de week stage bij GGZ Rivierduinen als persoonlijke begeleider op de afdeling neuro psychiatrie in Oegstgeest. Ik werk 1 dag op de dagbesteding en 1 dag op de kliniek. Ik deel graag mijn ervaringen over hoe het is om te werken in de psychiatrie.”

Neuropsychiatrie
De afdeling Neuropsychiatrie richt zich op mensen met psychische en gedragsproblemen die samenhangen met aandoeningen in de hersenen. Naast psychiatrische ziektebeelden bestaat er een grote verscheidenheid aan hersenaandoeningen. U kunt hierbij denken aan hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte, meningitis of langdurig alcoholmisbruik. Maar ook aan neurodegeneratieve ziekten als MS. Centraal staan hierbij de cognitieve stoornissen, zoals geheugenproblemen of problemen met plannen maken voor de toekomst. Je leest meer in deze folder over neuropsychiatrie.

Kun je wat meer vertellen over jouw opleiding en waarom je hiervoor gekozen hebt?
“Mensen helpen is mijn doel en het één-op-één contact met cliënten ligt me goed. Ik ben niet zo goed in het praten in groepen en het ligt me beter om privé gesprekken te voeren en probleem oplossend met iemand mee te denken. Voor deze opleiding heb ik een aantal open dagen bezocht. Na deze opleiding kan ik nog een HBO opleiding gaan volgen en heb ik goede kans op een baan waar ik kan werken met diverse doelgroepen. Ik denk dat de HBO opleiding Social Work of toegepaste psychologie goed kan aansluiten. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Maatschappelijke Zorg.”

Hoe ben je aan deze stage gekomen?
“Via een vriendin van mijn opleiding hoorde ik wat meer over haar stage in de psychiatrie. Ze liep ook stage bij GGZ Rivierduinen in Leiderdorp. Wat ik hoorde, sprak me aan en ik wil wel een uitdaging hebben tijdens mijn stage. Op de website www.rivierduinen.nl heb ik een lijst bekeken van het stage aanbod en vervolgens gekozen voor neuro psychiatrie.”

Hoe zien jouw werkdagen eruit?
Zomaar een werkdag op de dagbesteding
“Donderdag 8.30 uur starten we met bijpraten over de cliënten. Daarna kijk ik of er via de mail nog berichten zijn die ik kan oppakken. In de loop van de ochtend halen wij de cliënten op vanaf de kliniek. Hierbij beginnen we dan met gymoefeningen en daarna zingen we gezamenlijk met cliënten en een gitarist. We rapporteren vervolgens in het elektronisch patiënten dossier (EPD) en in de pauze werk ik soms ook even aan mijn schoolopdrachten. Na de lunch doen we een activiteit zoals bowlen of kegelen en daarna bakken we koekjes of pizza. Later op de middag doen we spelletjes of doen cliënten iets voor zichzelf en sluiten we daarna de dag af”.

“Clienten op de neuropsychiatrie zijn mensen met schizofrenie, bipolaire stoornis, stemmingsstoornissen etc. We laten de cliënten zoveel mogelijk zelf doen omdat dit bijdraagt aan hun herstel. We proberen ze een leuke dag te geven. Bij de afdeling Neuro hebben mensen hersenschade opgelopen door bijvoorbeeld een ongeluk. Je merkt dat ze afwezig kunnen zijn en onrustig heen en weer lopen. Sommige hebben een korte termijn geheugen, maar het zijn allemaal mensen zoals jij en ik. Het kan iedereen overkomen.”

Zomaar een werkdag in de kliniek
“Op vrijdag starten we om 7.30 uur met de overdracht. Doordat ik op vrijdagochtend meer tijd heb, lees ik ook vaak wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Vervolgens maak ik een praatje met de cliënten die al aanwezig zijn in de woonkamer en zetten we alles klaar om te ontbijten. Clienten moeten proberen zelf alles te pakken zoals een bord, bestek en brood. Dit is goed voor hun herstel. Ik ondersteun waar nodig, zoals cliënten helpen om uit bed te komen of helpen om te douchen etc.”

“Later op de ochtend komen de andere collega’s van het multidisciplinair team. Hierbij hebben wij Lean en doen we het ochtendrapport over alle cliënten. Eind van de ochtend/ begin van de middag wordt het eten voor de lunch klaargemaakt, dit het liefste samen met de cliënten. Dan kunnen de cliënten die willen gaan wandelen, spelletjes doen. Om 15.00 uur komt de avonddienst en zit mijn dienst erop.”

Wat vind je leuk aan deze stage?
“Ik vind het persoonlijke contact met de cliënt interessant en een uitdaging. Het is mooi om pure gesprekken te voeren (maakt niet uit waar over) zonder dat ik hun documenten en achtergrond ken. Het in contact zijn met de cliënt. Ik vind de professionele afstand als begeleider wel belangrijk om te behouden. Verder vind ik het fijn als ik iemand kan helpen waar nodig en mensen zelf ook dingen te laten doen voor hun eigen herstel.”

Over welke vaardigheden moet je beschikken voor een stage in de psychiatrie?
“Je moet de zorgkant leuk en interessant vinden, empathie kunnen tonen en geduld hebben. Ook moet je gesprekken kunnen voeren en een luisterend oor kunnen bieden.  Het moet je ook een beetje liggen en de motivatie hebben om het te doen.”

Wat kun je vertellen over jouw bijdrage en het herstel van cliënten?
“Je merkt bij cliënten dat gesprekken en luisteren voor opluchting zorgt. Je geeft ze dag invulling en helpt ze bij taken die ze niet kunnen.”

Wat vind je leuk aan deze stage?
“Elke dag is anders. Er vinden diverse overleggen en besprekingen plaats. Je leert veel ook van gastlessen. Zo heb ik een cursus BDA gevolgd, dit werd aangeboden door GGZ Rivierduinen. Als het je niet ligt of je wil kijken naar andere mogelijkheden dan kun je dit met de praktijkopleider bespreken.”

Met wie werk je veel samen?
“Ik heb veel contact met mijn stagebegeleidster en de praktijkopleider. Ook overige begeleiders van rivierduinen werk je veel mee samen. Je kunt ook meelopen met een gedragsdeskundige of mee luisteren met de psycholoog die adviezen aan cliënten geeft.”

Zijn er binnen jouw opleiding vooroordelen over stage lopen/werken in de ggz?
“Ja, er zijn vooroordelen bij mede studenten. Zo krijg ik vaak te horen of het niet zwaar is en of veel agressie is? Aan het begin dacht ik zelf ook dat het zwaar zou zijn en dat je stevig in je schoenen moet staan. Een stage is er om iets uit te proberen en een dagje meelopen is ook mogelijk.”

Wat zou je anderen willen meegeven die ook een stage willen lopen in de zorg?
“Doe het gewoon! Een stage is er om uit te proberen of iets je ligt. Probeer zoveel mogelijk te vragen en dingen te doen. Toon inzet en wees proactief.
Het is een leer-en werkplek.  Stage is niet voor altijd. Maak het af en ontdek of de psychiatrie bij je past. Banen zijn er genoeg. Alles is bespreekbaar en je krijgt ook tijd om aan schoolopdrachten te werken.”

Meer weten?
Heb je interesse en wil je graag meer weten over onze stage- en opleidingsmogelijkheden? Neem dan contact met ons op via Marianne van der Donk via 06 52 58 23 12 of Helen van Rooijen op 06 20 61 51 89. Mailen kan ook naar ons Leer-en Ontwikkel centrum via lord@rivierduinen.nl.

 

 

Print