Onderzoek over cannabis en psychose
21 maart 2019

Onderzoek over cannabis en psychose

Lancet Psychiatry publiceerde op 20 maart enkele resultaten van een Europese studie (EU-GEI)over het gebruik van cannabis en de kans op psychoses.

 

Dit onderzoek is uitgevoerd in Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland en Nederland. De deelnemende centra in Nederland waren GGZ Rivierduinen (Duin- en Bollenstreek, Midden-Holland), Arkin en AMC in Amsterdam.

De onderzoekers vergeleken het gebruik van cannabis tussen patiënten met een eerste psychotische episode en gezonde controles uit dezelfde regio. Dagelijks gebruik van cannabis en consumptie van cannabis met een hoog percentage Delta-9-THC (>10%)  kwamen veel vaker voor bij patiënten.

Het percentage gevallen van psychose dat verklaard kan worden door dagelijks gebruik van cannabis kan tot 27% bedragen in Gouda en Voorhout en tot 44% in Amsterdam.     

Eerder EU-GEI onderzoek toonde aan dat er achtvoudige verschillen waren tussen regio’s in het aantal nieuwe gevallen van psychose: in Londen 8 keer zo veel als in Santiago de Compostela. Nu blijkt dat deze verschillen samenhangen met het gebruik van cannabis: hoe hoger het gebruik in de algemene bevolking, hoe hoger het risico op psychose. Een causaal verband blijft moeilijk te bewijzen of te weerleggen.  

Je leest hier het hele artikel in The Lancet Psychiatry. Ook kun je meer lezen in het artikel dat is gepubliceerd in de Volkskrant.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderzoek kun je contact opnemen met Jean-Paul Selten, hoogleraar en psychiater bij GGZ Rivierduinen via j.selten@rivierduinen.nl of communicatie@rivierduinen.nl.

 

Print