GGZ Rivierduinen start met Buurtcirkel
18 januari 2019

GGZ Rivierduinen start met Buurtcirkel

In 2018 hebben de gemeenten Leiden, Katwijk, Hillegom en Alphen aan den Rijn samen met GGZ Rivierduinen afgesproken om in elke gemeente één Buurtcirkel op te zetten.

 

Het concept Buurtcirkel is al sinds de jaren 90 succesvol in Engeland en is door Stichting Pameijer geïntroduceerd in Nederland.

Wat is een Buurtcirkel?
Een Buurtcirkel is een groep van 8 tot 12 mensen die bij elkaar in de buurt wonen en elkaar ondersteunen en leuke activiteiten ondernemen. Als deelnemer aan een Buurtcirkel bepaal je met elkaar wat jullie gaan doen. Een vrijwilliger uit dezelfde wijk ondersteunt de Buurtcirkel in de onderlinge samenwerking en maakt jullie bekend met de buurt.

De Buurtcirkel is er voor iedereen met een hulpvraag. De samenstelling van een groep verschilt per cirkel, zo nemen onder meer eenzame mensen, ouderen, doorstromers vanuit Beschermd Wonen en mensen met een licht verstandelijke beperking deel. Het is vooral belangrijk dat je wilt meedoen en elkaar wilt ondersteunen.

Buurtcoach 
Een professionele buurtcirkelcoach van GGZ Rivierduinen helpt met de opstart, volgt de ontwikkelingen in de groep en fungeert als vangnet bij problemen. In het begin is de coach intensief betrokken om de cirkel in te richten en er een lopend geheel van te maken. Daarna wordt de inzet van de coach steeds minder.

In het kort komt het erop neer dat je als deelnemer in een buurtcirkel:

  • Veel nieuwe buurtgenoten ontmoet en leuke activiteiten kunt ondernemen;
  • Bij elkaar terecht kunt voor vragen of problemen;
  • Elkaar kunt helpen waardoor je minder professionele ondersteuning nodig hebt;
  • Je talenten en vaardigheden kunt inzetten voor elkaar.

Meer informatie
U leest meer informatie in onze brochure over Buurtcirkel. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten in welke regio’s er buurtcirkels actief zijn? Je leest meer op de website van Buurtcirkel.

 

Print