Vrijwilligersverhaal: Al 11 jaar een bijzondere band
4 december 2018

Vrijwilligersverhaal: Al 11 jaar een bijzondere band

“We hebben al jaren een goede band en nooit ruzie", vertelt bezoekvrijwilliger Maarten. “We zijn allebei zachtaardig”, zegt cliënt Martin. Maarten is al 11 jaar bezoekvrijwilliger bij GGZ Rivierduinen en neemt Martin om de twee weken mee op stap.

 

Ik vind dat hij wel wat meer moet bewegen, dus vaak gaan we lekker wandelen. We zijn in diverse musea geweest, Madurodam of we gaan naar het strand”, zegt Maarten. “Ik neem hem ook wel eens mee naar de tennisbaan. Iedereen daar kent Martin en bied hem een drankje aan. Martin moedigt dan de tennissers aan en geniet van een drankje en een bitterbal.

Ik moet alleen niet op een andere datum of tijd aankomen dan we hebben afgesproken, want dan is Martin van slag. Martin is heel intelligent en weet feilloos te vertellen wanneer bijvoorbeeld mijn kleinkinderen jarig zijn of wat ik hem lang geleden heb verteld”. Martin lacht en zegt: “Maarten is soms een verstrooide professor haha.”

 

Foto: Martin en bezoekvrijwilliger Maarten

Er was meteen een klik 
“Toen ik met pensioen ging, heb ik me aangemeld bij GGZ Rivierduinen en werd ik gekoppeld aan Martin. Er was meteen een klik. We hebben dezelfde interesses en luisteren graag via radio 5 naar oude muziek. Ik vind het wel belangrijk dat je als vrijwilliger en cliënt ongeveer dezelfde leeftijd hebt, een hobby kan delen en qua karakter op dezelfde lijn zit”, vertelt Maarten.

Martin is 52 jaar en zit al 40 jaar in diverse psychiatrische inrichtingen. Hij heeft autisme en een dwangstoornis. Het gaat nu een stuk beter met hem, maar het is ook een tijdje slecht met hem gegaan. Toen had Martin veel stress en waren zijn dwanghandelingen veel erger. We konden toen vaak niet  naar buiten. Gelukkig kan dat nu weer. “Toen hij 50 jaar werd, zijn we met een aantal mensen gaan varen. Martin genoot daarvan”, vertelt Maarten.

Allebei 70 
Een andere mijlpaal was toen Maarten 70 jaar werd. Martin schreef een verjaardagskaart met een persoonlijke note: “Beste Maarten, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. 27 mei ken ik je al 10 jaar. Sindsdien heb je me de hele Randstad laten zien. Ik waardeer heel erg wat je met me hebt gedaan. Ik wens je veel gezondheid en een verjaardagsfeest toe.Martin heeft  twee broers die hem ook komen bezoeken. “Onderling hebben we ook contact met elkaar. De familie is blij met ons contact”, vertelt Maarten.

Als ze samen lopen, is het een gewoonte dat Martin Maarten een arm geeft. Een aandoenlijk beeld om te zien. Voordat ze gedag zeggen, vraagt Martin wanneer ze weer afspreken. Ze gaan binnenkort wandelen op het strand en naar hotel Duinoord. Er staat ook al een andere afspraak. Dan gaan ze naar Zwolle om te fietsen en een kasteel te bezoeken. En zo is de volgende afspraak weer gepland. “Ik ben blij met Maarten”, zegt Martin glunderend.

Dankzij bezoekvrijwilliger Maarten beleeft Martin mooie en fijne momenten waar hij naar uit kan kijken. Een prachtig voorbeeld dat aangeeft hoeveel je voor iemand kunt betekenen en hoe een bijzondere band kan ontstaan.

Wat kun je betekenen als vrijwillger
De professionele zorg van artsen, begeleiders en verpleegkundigen heeft grote invloed op het welzijn van de cliënt. Maar ook de persoonlijke aandacht van vrijwilligers speelt daarin een belangrijke rol. Als vrijwilliger bied je een vorm van ondersteuning die cliënten helpt bij hun herstel.

Interesse?
GGZ Rivierduinen werkt daarom met een grote groep vrijwilligers. Er is altijd wel vrijwilligerswerk te vinden dat past bij jouw vaardigheden en wensen.  Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Dan kun je contact opnemen met de afdeling Vrijwilligerszaken voor een kennismakingsgesprek op een locatie bij jou in de buurt. Mail ons op vrijwilligers@rivierduinen.nl of bel   071 890 67 22.


Print