Het vak van ouderenpsychiater is bijzonder uitdagend
11 december 2018

Het vak van ouderenpsychiater is bijzonder uitdagend

Aleid Haitsma is ouderenpsychiater bij GGZ Rivierduinen. Ze doet mee aan de campagne #IKZORG en vertelt wat dit vak zo bijzonder maakt en hoe ze samen met cliënten op zoek gaat om het leven weer aan te kunnen.

 

Aleid: "Het vak van ouderenpsychiater is bijzonder uitdagend. Oudere patiënten zijn er altijd al geweest, maar toch is de situatie anders dan vroeger: er zijn meer ouderen, die ook nog langer leven. Hoe ouder je wordt, hoe vaker je lichamelijke, maar ook psychische klachten krijgt. Soms staan klachten op zichzelf, maar steeds vaker zie je dat ze met elkaar samenhangen. Mensen worden ouder, verliezen hun partner, kinderen wonen ver weg. Ze hebben altijd keihard gewerkt en nu ze met pensioen zijn, hebben ze moeite om invulling te geven aan hun leven. Ze verliezen vrienden, hun naasten. De mantelzorg valt hen zwaar. Er is meer eenzaamheid. Dit, in combinatie met ziekte en ouderdomsklachten maakt dat ouderen het leven soms als te veeleisend ervaren. Als ouderenpsychiater zoek ik samen met de patiënt een manier om het leven weer aan te kunnen. Iedereen is het waard om die zoektocht aan te gaan.

Als het bij een oudere patiënt mis gaat, dan gaat het vaak op meerdere fronten tegelijk mis, zowel psychisch als fysiek. Ik zie het als een uitdaging om het stapje voor stapje weer op te bouwen. Ik heb een mevrouw van bijna 90 behandeld, die depressieve klachten had. Door haar somberheid nam ze haar reguliere medicatie niet meer in, waardoor ze ernstig in de war raakte en dingen zag en hoorde die er niet waren. In korte tijd gleed ze erg af. Een verpleeghuis leek de enige optie, maar door een aanpassing in haar medicatie werd ze minder somber en ging ze beter eten en drinken. Daardoor ging het snel een stuk beter met haar. Werken met oudere patiënten is altijd maatwerk.

Ik ben nu zes jaar ouderenpsychiater. Al tijdens mijn opleiding geneeskunde wist ik dat ik deze richting op wilde. Het fascineerde mij altijd al waarom mensen tot bepaalde keuzes komen, waarom ze vastlopen, en hoe je ze weer op de rails kunt krijgen. Bij oudere patiënten speelt hun leeftijd altijd mee. Als mensen afwijkend gedrag vertonen, kijk je of er een lichamelijke oorzaak is. Iets relatief eenvoudigs als een blaasontsteking kan dit namelijk al triggeren. Maar het kan ook aan een verkeerde combinatie van medicijnen liggen, of soms is er sprake van dementie. Het is een grote puzzel, en dat vind ik mooi."

Wil je meer weten over werken bij GGZ Rivierduinen?
Neem eens een kijkje op onze website voor vacatures of neem contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.  

Ontdek de zorg 
In de sector Zorg en Welzijn is meer te kiezen dan je misschien denkt. Filter de verhalen van onze collega’s, bijvoorbeeld op hun  achtergrond of  interesses en ontdek meteen welke beroepen, opleidingen en kansen passen bij jou. Lees meer verhalen en laat je inspireren op de website ontdekdezorg.nl

Print