Trajectbegeleider Nico Goedhart helpt cliënten aan een baan
19 november 2018

Trajectbegeleider Nico Goedhart helpt cliënten aan een baan

Nico Goedhart is sinds 2 jaar werkzaam als trajectbegeleider bij GGZ Rivierduinen en doet mee met de #IKZORG campagne.

 

Hij begeleidt mensen naar betaald werk. Na zijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heeft hij een Master gedaan in Sociaal Beleid en Participatie. Door een stage in de psychiatrie ontdekte Nico dat hij het werken met deze doelgroep het leukste vindt.

Nico: “De mensen met wie ik werk hebben een psychiatrische aandoening, maar eigenlijk ben ik daar niet mee bezig. Ik ben vooral geïnteresseerd in wat zij willen en kunnen. Waar liggen hun talenten en krachten? Deze worden vaak ondergesneeuwd door het medische, maar ik kijk naar de ‘gezonde kant’: Als je uitgaat van wat je wél kan, en daardoor in de maatschappij mee kan doen, door betaald werk te doen, krijgt je zelfvertrouwen echt een boost. Je dag krijgt een structuur, je ontmoet mensen, je hebt een doel en je voelt je nuttig. Dit motiveert enorm. Daardoor komen psychiatrische problemen vanzelf op een lager pitje te staan.

Behalve het helpen vinden van een baan, ondersteun ik cliënten ook in het behouden van hun baan. Dat is soms best ingewikkeld voor hen. Afgelopen week heb ik een ochtend met een cliënt meegelopen in de broodjeszaak waar hij werkt. Terwijl we samen broodjes aan het smeren waren, hebben we gepraat over de dingen waar hij tegenaan loopt. Er over praten creëert vaak al ruimte voor oplossingen.

Een andere cliënt heeft sinds kort een vast contract bij een bouwmarkt. Ik vind het mooi om te zien hoe hij is gegroeid. Zijn collega’s accepteren hem echt zoals hij is en hij voelt zich volwaardig onderdeel van het team. Zulke jongens zijn goede voorbeelden voor anderen: er bestaan namelijk toch veel vooroordelen over mensen met een ‘gebruiksaanwijzing’.

Gelukkig komen er steeds meer bedrijven zijn die hier open voor staan. Zij investeren in deze doelgroep, en dan is het fijn dat er ook iets moois uit komt.”

Wil je meer weten over werken bij GGZ Rivierduinen?
Neem eens een kijkje op onze website voor vacatures of neem contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.  

Ontdek de zorg
In de sector Zorg en Welzijn is meer te kiezen dan je misschien denkt. Filter de verhalen van onze collega’s, bijvoorbeeld op hun  achtergrond of  interesses en ontdek meteen welke beroepen, opleidingen en kansen passen bij jou. Lees meer verhalen en laat je inspireren op de website ontdekdezorg.nl

Print