Een oplossing voor agressie? Voeding?!
26 juli 2018

Een oplossing voor agressie? Voeding?!

Heb je al gehoord van de Voeding en Agressie studie?

Dat een gezond eetpatroon leidt tot een betere algemene gezondheid is bekend, maar in hoeverre dieetveranderingen kunnen leiden tot een verandering van je gedrag of stemming is nog de vraag.
 
Rol van voeding en psychiatrische patiënten
Uit onderzoek is gebleken dat een gezond eetpatroon, met hoge inname van omega-3-vetzuren en vitamines, geassocieerd is met minder klachten van prikkelbaarheid en agressief gedrag in de algemene populatie. Maar hoe zit het met psychiatrische patiënten? Bijzonder genoeg is de rol van voeding in de behandeling van psychiatrische patiënten nog nauwelijks onderzocht.
 
Voeding en Agressie studie
Om deze vraag te beantwoorden is GGZ Rivierduinen vanaf juni 2016 van start gegaan met de Voeding en Agressie studie. Hierin wordt onderzocht wat de effecten zijn van voedingssupplementen op agressie onder langdurig psychiatrisch cliënten. De Kliniek Intensieve Zorg en Klinisch Herstel in Oegstgeest en in Leidschendam van GGZ Rivierduinen doen mee aan dit onderzoek. Hier verblijven met name cliënten met psychotische stoornissen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Psychiatrie van het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) met verschillende instellingen voor psychiatrische zorg in Nederland. 

Resultaten
Veel deelnemers geven aan baat te hebben bij het innemen van de multivitaminen en visolie en zouden hier graag mee willen doorgaan. Deze positieve ervaringen met het onderzoek zijn zeer waardevol en maakt dat we ons met volle 100% in blijven zetten voor deze groep.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jan Bogers, opleider en psychiater bij GGZ Rivierduinen, j.bogers@rivierduinen.nl.

Print