Orthorexia een nieuwe eetstoornis?
22 mei 2018

Orthorexia een nieuwe eetstoornis?

In een 3-delige serie gaat Jet van Nieuwkerk op onderzoek uit in de wereld van obsessief gezond eten en extreem veel sporten. In het programma praat ze over haar obsessie met Eric van Furth, directeur van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en bijzonder hoogleraar eetstoornissen aan het LUMC. Het programma ‘Niet Gezond Meer’ start woensdag 23 mei om 21.05 op NPO 3.

 

Wil je het gesprek tussen Eric van Furth en Jet terugkijken, klik dan hier.

 
In deze 3-delige serie ontmoet Jet patiënten die lijden of hebben geleden aan kenmerken van ‘orthorexia’. Ze praat erover met Eric van Furth, deskundige op het gebied van eetstoornissen, voedingsspecialisten, experts op het gebied van sociale media en andere betrokkenen. Tijdens haar zoektocht probeert Jet te ontdekken wat ‘orthorexia’ precies is, of het echt een stoornis is en waar het vandaan komt. Wat doet het met je en hoe is het te behandelen of te voorkomen. Is orthorexia echt een nieuwe eetstoornis?, we hebben een aantal feiten over orthorexia nervosa op en rijtje gezet.

Jet weet waar ze over praat, want zij heeft er lange tijd zelf mee geworsteld. 10 jaar geleden werd gezond eten en sporten voor Jet een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner. Met hulp van een therapeut ging Jet het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen. Onlangs kwam ze in een artikel de term ‘orthorexia’ tegen; een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Ze herkende zich in de omschrijving.

   
Print