Onderzoek over de relatie tussen autisme en psychose
12 april 2018

Onderzoek over de relatie tussen autisme en psychose

Tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Psychiaters presenteert Rik Schalbroek op 12 april zijn onderzoek over de relatie tussen autisme en psychose. Een mooi moment om drie vragen te stellen aan onze promovendus.

Even voorstellen Rik Schalbroek
Schalbroek is 26 jaar en komt uit Den Haag. Hij heeft Psychologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden en werkt als promovendus bij de onderzoekslijn psychose bij GGZ Rivierduinen. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen autisme en psychose. “Een vraag die ik in mijn onderzoek stel, is of jongvolwassenen met autisme een hoger risico hebben op psychose. Daarnaast probeer ik te achterhalen of sociale uitsluiting hier een oorzaak van kan zijn”, zegt Rik.

  
Foto: Promovendus Rik Schalbroek GGZ Rivierduinen en Universiteit van Maastricht

Translationele uitdagingen in de psychiatrie
Dit jaar staat het thema 'Translationele uitdagingen in de psychiatrie' centraal. We vroegen Rik hoe hij tegen dit thema aankijkt. Rik Schalbroek vertelt: “Als onderzoeker ben ik geïnteresseerd in het vergroten van de kennis over de werking van ons brein. Door meer over het brein te weten te komen, denk ik dat we steeds beter zullen weten waarom sommige mensen de klachten ervaren die ze ervaren.”

“Als onderzoeker is het goed om na te blijven denken of en hoe wetenschappelijke bevindingen kunnen leiden tot toepasbare kennis die nuttig is voor de behandeling van cliënten. Andersom kunnen verhalen uit de praktijk, van cliënten en behandelaren, een bron van informatie en inspiratie zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Het is belangrijk dat onderzoekers het gesprek met cliënten, behandelaren en andere betrokken aan blijven gaan. Ik vind het goed het goed dat de Nederlandse Vereniging van Psychiaters hier aandacht aan besteedt.”

Verhouding onderzoek autisme en psychose tot in de praktijk
GGZ Rivierduinen en haar centra zijn onder meer betrokken bij meerdere wetenschappelijke onderzoeken die vallen onder de onderzoekslijn psychose waar Rik Schalbroek ook werkzaam in is. We vroegen hem naar hoe zijn onderzoek zich verhoudt tot de praktijk en of er al resultaten zijn die gedeeld kunnen worden. 
Rik Schalbroek: “Het onderzoek dat ik op het voorjaarscongres van de NVvP zal presenteren laat zien dat jongvolwassenen met een autisme diagnose een sterk verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een niet-affectieve psychotische stoornis. In de komende jaren hoop ik te weten te komen of sociale uitsluiting hier een oorzaak van kan zijn.”

“Een belangrijke eerste stap voor de preventie van psychose is een beter begrip van de processen die hieraan ten grondslag liggen. Met mijn onderzoek hoop ik bij te dragen aan de kennis over psychose, wat hopelijk kan leiden tot in de praktijk toepasbare kennis voor behandelingen van mensen met autisme.”

 

 

 

Print