Psychiater Klaas Jan Pos schrijft eerste boek
13 maart 2018

Psychiater Klaas Jan Pos schrijft eerste boek

In zijn eerste boek "Leed heeft niet het laatste woord, zonder lijden geen geluk" laat psychiater bij GGZ Rivierduinen Klaas-Jan Pos zien dat ieder mens is toegerust om met lijden en leed om te gaan. Op zaterdag 17 maart zal hij zijn nieuwe boek presenteren. Maar vooraf stelden we hem alvast een aantal vragen.

5 vragen aan Klaas-Jan Pos


Wie is Klaas-Jan Pos en wat is jouw rol binnen GGZ Rivierduinen?

Ik ben psychiater, nu sinds bijna 10 jaar op de polikliniek Gouda. Vanaf het afronden van mijn opleiding heb ik bij Rivierduinen gewerkt. Ik maak als teampsychiater deel uit van het team persoonlijkheidsstoornissen en complex trauma, problematiek waar ook mijn bijzondere belangstelling ligt. Sinds 7 jaar maak ik onderdeel uit van het DGT-team in Gouda, als individueel therapeut.

Wat leuk dat je een eerste boek hebt geschreven. Kun je wat meer vertellen over je boek en waarom je dit boek geschreven hebt?

Ik ben al heel lang geïnteresseerd in de vraag naar het hoe en waarom van het lijden. Al vroeg bedacht ik me dat wanneer je wil weten wat het betekent om te leven, je niet om de vraag van het lijden heen kunt. Terwijl we geneigd zijn er het liefst ver vandaan te blijven, wijst leed ons paradoxaal genoeg soms juist op wat werkelijk van waarde is in het leven.

Ik wilde dat graag onderzoeken: wat is lijden nou precies? Op welke manieren lijden we? Wat zegt dat over ons? Hoe is leed met het leven verbonden? En welke mogelijkheden hebben we om op een betekenisvolle manier met leed om te gaan? Ik vind dat die mogelijkheden in onze tijd te weinig aandacht krijgen. En dat is niet zonder gevolgen. Zoals ik schrijf in mijn boek: "Wanneer we ervoor kiezen het lijden juist de rug toe te keren, keren we ook de vreugde de rug toe. We kunnen ons nu eenmaal niet selectief afsluiten van een deel van onze belevingen".

Wat wil je bereiken met het schrijven van dit boek en wat wil je de lezers graag vertellen?

Ik heb geprobeerd een boek te schrijven waar iedereen zich in kan herkennen en door aangesproken zou kunnen voelen. We krijgen allemaal met leed te maken. Ik hoop dat mensen na het lezen van mijn boek met iets meer vertrouwen in zichzelf en hun mogelijkheden hun leed tegemoet zullen treden. In plaats van het als de vijand te beschouwen zoals we nu vaak doen.

Hoe heb je het ervaren om voor het eerst een boek te schrijven?

Als erg leuk en inspirerend! Ik was al lang met het onderwerp bezig, door erover te lezen via mijn werk en natuurlijk door mijn eigen persoonlijke ervaringen. Tijdens de periode van schrijven werd ik mij ervan bewust bijvoorbeeld dat ik in mijn leven best veel mensen ben tegengekomen die ondanks groot leed, tot een betekenisvol en rijk leven in staat waren. Het is erg leerzaam en verhelderend om al die ervaringen voor jezelf onder woorden te brengen. En een mooie puzzel om het dan zo op te schrijven dat het mensen ook echt aanspreekt. Ik hoop dat dat gelukt is.

Ik ervaar al wel dat het schrijven mij helpt in mijn werk. Het heeft me beter inzicht gegeven in waar mensen zitten in hun verwerkingsproces en wat ze nodig hebben, als eerstvolgende stap.

Waar kan men dit boek (online) bestellen/kopen?

Mijn boek wordt uitgegeven bij uitgeverij AnkhHermes. Mocht iemand het lezen: ik ben benieuwd naar reacties U kunt hier het boek bestellen.

Meer informatie
Op zaterdag 17 maart vindt de boekpresentatie plaats vanaf 14.30 uur in restaurant De Munt in Bodegraven. U bent van harte welkom.

 

 

Print