Cliënten dragen bij aan boek over St Bavo
11 december 2017

Cliënten dragen bij aan boek over St Bavo

Op woensdag 13 december verschijnt het boek ‘SINT BAVO – Honderd jaar psychiatrie in Noordwijkerhout 1914 - 2014’.

In het boek geeft schrijfster Miek Smilde de mensen die Boek Sint Bavodeel uitmaken van de geschiedenis een stem: cliënten, medewerkers en bestuurders. Via hun verhalen schetst zij de ontwikkeling van een eeuw psychiatrie op de duingronden in Zuid-Holland. Medewerkers van Movens (ons centrum voor leren, werken en vrije tijd) hebben actief aan het boek bijgedragen door de vormgeving en een deel van de fotografie te verzorgen.

Waarom een boek?

Het boek is in opdracht van GGZ Rivierduinen geschreven. Voorzitter Raad van Bestuur Marjolein ten Kroode: ‘Sint Bavo is een begrip in Noordwijkerhout en in Nederland. Veel collega’s hebben er gewerkt of hun opleiding gevolgd. Ook een aantal van onze cliënten zal zich de Bavo nog herinneren. Met dit boek hebben wij recht willen doen aan hun herinneringen. Maar we willen niet alleen de geschiedenis eren; we willen er ook van leren.’ Lid Raad van Bestuur Henrie Henselmans is blij met de bijdrage van de medewerkers van Movens. ‘Zij hebben hun vakmanschap in dit boek gelegd; het is prachtig geworden.’

Over de auteur

Miek Smilde is schrijver, dichter en onderzoeksjournalist. In 2011 verscheen bij de Arbeiderspers haar boek Raarhoek, over de naoorlogse psychiatrie in Nederland. Dit boek werd genomineerd voor de Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek. Daarna verschenen een roman en een dichtbundel van haar hand. Meer informatie op www.polemiek.com.

Het boek ‘SINT BAVO – Honderd jaar psychiatrie in Noordwijkerhout 1914 - 2014’ is verkrijgbaar bij boekhandel Wagenaar en van Halem te Noordwijkerhout en online te bestellen. Het boek kost € 19,99 (voorinschrijving: € 17,50).

Print