Psycho-educatie psychose

Psycho-educatie psychose

De algemene psycho-educatie behandelmethode die binnen de reguliere GGZ aan patiënten met een psychose wordt aangeboden, is vaak te complex voor patiënten met een verstandelijke beperking. Daarom hebben behandelaren van Kristal (Psychiater Sara Kapitein met medewerking van GZ Psychologen Suzie Muis en Erica Aldenkamp) op basis van hun ervaringen in de praktijk een behandelmodule psycho-educatie psychose ontwikkeld speciaal voor deze doelgroep.

Om de eigen regie van de patiënt te bevorderen, wordt in deze behandelmodule uitleg gegeven over de stoornis op een manier die aansluit bij het cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkelingsniveau. Veel thema’s uit de reguliere psycho-educatie komen ook aan bod. Deze behandelmodule sluit meer aan bij de eigen ervaring en het niveau van de patiënt en minder op het voorstellingsvermogen. De informatie voor patiënten wordt sterk vereenvoudigd aangeboden.

Het doel van de behandelmodule is: het opbouwen van de therapeutische relatie, het bevorderen van herstel, het vergroten van zelfmanagement en het verkleinen van de kans op herhaling van de psychose.

Kristal heeft door subsidie van het Fonds Nuts Ohra de behandelmodule kunnen aanscherpen en vastleggen in een protocol. Ook is het door de subsidie mogelijk de handleiding en werkboeken kosteloos aan andere hulpverleners aan te bieden.

De behandelmodule is beschikbaar voor andere hulpverleners in de vorm van:

  • een handleiding voor de behandelaar;
  • een werkboek voor de patiënt (korte versie);
  • een werkboek voor de patiënt (uitgebreide versie).

Wilt u de gratis handleiding en werkboeken bestellen?

Vult u dan onderstaand bestelformulier in. Nadat u het formulier heeft ingevuld, wordt u automatisch doorgelinkt naar een speciale webpagina. Via deze webpagina kunt u de handleiding en werkboeken zelf downloaden.
  

Bestelformulier

*
*
*
*
*
 
Captcha

 
*
Print