Let op kwetsbare mensen tijdens hittegolf
23 juli 2018

Let op kwetsbare mensen tijdens hittegolf

Volgens de weersvoorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op tot 30 graden. Het Nationaal Hitteplan is in een groot deel van Nederland van kracht; de komende dagen blijft het warm in Nederland.

Kleine kinderen, ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Daarom is het extra belangrijk om kwetsbare mensen zoals ook onze cliënten goed in de gaten te houden. Voor hen brengt de extreme warmte risico’s met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen (die geïsoleerd leven) levensbedreigend kan zijn. 

Tips tegen de hitte
• Drink voldoende;
• Draag dunne koele kleding en een petje/hoedje;
• Pas je tempo aan;
• Zoek verkoeling in de schaduw;
• Smeer je goed in met zonnebrandcrème;
• Vermijd zware inspanning op de warmste uren van de dag;
• Houdt de woning koel;
• Let goed op jezelf en anderen.

Warmte en medicatie
De warmte heeft ook invloed op medicijnen. Niet alleen omdat sommige medicijnen op een bepaalde temperatuur bewaard moeten worden, maar ook omdat de werking van de medicijnen samenhangt met de temperatuur en vochtbalans van het lichaam.

• Bespreek met de huisarts of het nodig is om bij hitte tijdelijk de dosering van medicijnen aan te passen.
• De apotheker kan u meer informatie geven over hitte en medicijnen.
• Op de website van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) leest u meer informatie wat u kunt doen en waar u op moet letten.

Print