Waarom duizenden jongeren minder online psychische hulp krijgen
22 juni 2018

Waarom duizenden jongeren minder online psychische hulp krijgen

Iedereen wil graag anonieme zorg voor jongeren die laagdrempelig is. Maar niemand wil ervoor betalen.

Terwijl staatssecretaris Blokhuis met een grote campagne met name jongeren oproept te praten over psychische problemen zoals een depressie, worden de mogelijkheden voor jongeren om dat anoniem online te doen, snel teruggeschroefd.

Interview Eric van Furth
Minder subsidie voor online anonieme psychische heeft 17.000 minder interventies voor de website Proud2Bme tot gevolg. "Juist door anoniem te werken, bereiken we veel mensen en besparen we veel zorgkosten, zegt Eric van Furth, hoogleraar en directeur Eetstoornissen Ursula bij GGZ Rivierduinen. 

De website biedt hulp bij eetstoornissen en heeft jaarlijks 2 miljoen bezoekers. Het gaat dan bijvoorbeeld om chats met professionele hulpverleners. In een interview op radio1 vertelt Eric van Furth zijn visie op de subsidieregeling en de impact daarvan.

 

Anoniem=onbetaalbaar
Het probleem is dat de zorg op de genoemde sites anoniem is, zodat er geen drempel is voor jongeren die hulp zoeken. Maar verzekeraars, gemeenten en het rijk willen of kunnen die zorg niet vergoeden omdat ze dan niet precies weten voor wie ze betalen. Vanwege dit financieringsprobleem krijgen aanbieders van anonieme e-health sinds een paar jaar geld via een speciale subsidiepot.

Maar steeds meer partijen mogen daar een beroep op doen, zonder dat de politiek er meer geld in stopt. Dat betekent dat veel sites dit jaar maar zo’n 60 procent van de kosten betaald krijgen. De politiek had kunnen kiezen de subsidiepot bij te vullen. Maar dat wilden politici niet, omdat ze bang zijn dat anonieme zorg ook zorgvragers aantrekt die in het echte leven misschien die zorg helemaal niet nodig hebben. Daarmee is de zorgvraag in theorie oneindig groot en kunnen de zorgkosten onnodig stijgen.

Schijntje
Volgens de mensen achter 99gram.nl en Proud2Bme.nl is dat argument onzin. Rozemarijn Vos van 99gram.nl: “Wij weten dat we een doelgroep bereiken die anders niet in zorg komt. Zo zoekt maar 6 procent van de mensen met boulimia een reguliere behandeling. Dat ze dat wel online anoniem doen, betekent dat we er snel bij zijn en dat bespaart later in het leven hogere kosten.”

De bestaande subsidieregeling noemt professor Eric van Furth van Proud2Bme.nl ‘ronduit een schijntje’: “We bedienen 2,5 keer het totaal aantal mensen dat jaarlijks in de hele gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg behandeld wordt. Als je de verkregen subsidie deelt door het aantal interventies dan kost een interventie gemiddeld € 9,50. Maar voor het subsidiebedrag houden wij de hele site in de lucht (ook de informatievoorziening die wij niet betaald krijgen). Als je dan kijkt naar de kosten per unieke bezoeker kom je uit op € 0,13 per bezoeker per jaar.

Deskundigen zien het probleem rond de financiering van anonieme zorg ook. Professor eMental Health Heleen Riper: “We roepen mensen al dertig jaar actief op om tijdig zorg te zoeken, omdat we weten dat later ergere problemen en hogere kosten voorkomt. Nu hebben we goede laagdrempelige zorg online en dan gaan we zeggen dat we niet willen dat daar te veel mensen naartoe komen. Die mensen vragen volgens mij niet voor hun plezier hulp.”

Print