8 vragen aan GZ-psycholoog Maja Vinnerljung
1 mei 2018

8 vragen aan GZ-psycholoog Maja Vinnerljung

Maja Vinnerljung is GZ-psycholoog bij GGZ Rivierduinen Kinderen en Jeugd in Leiden. Ze is geboren en getogen in Zweden en woont en werkt nu 14 jaar in Nederland. Vanaf februari 2018 werkt Maja als GZ-psycholoog en we vroegen haar naar haar opleiding en ervaring.

Kun je wat meer vertellen over je opleiding?
Maja heeft de tweejarige opleiding tot GZ-psycholoog gevolgd. “Ik heb deze opleiding als heel leuk en intensief ervaren. Het biedt je een koffer met handvaten die is gevuld. De opleiding geeft je veel diversiteit omdat je enerzijds leert en anderzijds in de praktijk bezig bent. Daarnaast heb je te maken met supervisie, werkbegeleiding waardoor je jezelf kan ontwikkelen als persoon en ook goed van andere kunt leren. GGZ Rivierduinen faciliteert de opleidingen heel goed.”

 
Foto: Maja Vinnerljung, GZ-psycholoog bij GGZ Rivierduinen Kinderen en Jeugd

Jij bent GZ-psycholoog geworden, omdat…
"Geen dag hetzelfde is. Een cliché maar waar. Je hebt diverse taken en in mijn rol als regiebehandelaar werk ik vaak met andere disciplines. Op deze manier leren we van elkaar en kunnen we samen met ouders beter inzichtelijk krijgen wat het kind nodig heeft."

Wat maakt het zo leuk om bij kinderen en jongeren te werken?
"Het is dynamisch werk omdat je ouders kan coachen en ze daarmee in hun kracht kan zetten om samen een verandering in het gedrag van het kind teweeg te brengen. Kinderen en jongeren staan midden in het leven en zijn veerkrachtig. Daardoor kun je makkelijk een verschil maken bij kinderen."

Hoe ziet een gemiddelde werkdag voor jou eruit?
"Mijn werkdagen zijn divers. Ik heb regelmatig contact met de cliënten en hun ouders. Dit kan zijn tijdens een intake (een 1e gesprek) waarin we kijken wat we als GGZ kunnen doen. Ook heb ik gesprekken waarbij een diagnose wordt gesteld met als doel het gedrag beter te begrijpen van het kind. Ook behandel ik kinderen, waarbij soms ook de ouders of het hele gezin aanwezig zijn. Daarnaast heb ik wekelijks overleg over behandelingen van diverse cliënten. Samen met andere collega’s leren we van elkaar. Ik begeleid ook stagiaires en help ik andere collega’s bij evaluatiegesprekken waarbij mijn rol meer op de achtergrond zit." 

Wat kun je als GZ-psycholoog bijdragen voor de cliënt én GGZ Rivierduinen?
"Ik zie mezelf niet als redder of oplosser maar meer als coach. Als een kind bijvoorbeeld door angst of depressie vast lopen in zijn of haar ontwikkeling dan voelen ouders zich vaak machteloos. Vaak zie je dat daardoor dat er een even een stagnatie/knik in de ontwikkeling van het kind plaatsvindt. Doordat een kind zich niet lekker voelt, gaan ze minder of niet naar schol, niet meer sporten etc. Vanuit mijn rol probeer ik het kind en het gezin te helpen om handvaten te geven, zodat het kind zo snel mogelijk weer zijn/haar eigen leven kan oppakken."

"Mijn bijdrage is breder dan alleen op cliëntenniveau. Ik vind het belangrijk wat we als team signaleren om te kijken wat gaat goed, wat kan beter en waar liggen ontwikkelpunten. We willen de zorg zo laagdrempelig mogelijk maken. Als werknemer en organisatie hebben we ook een verantwoordelijkheid naar buiten toe en willen we zorgen voor een positieve beeldvorming in deze zorg."

Wat is het leukste compliment die je van een cliënt hebt gekregen?
"Ik heb dankbaar werk en vaak voel ik dat ook. Laatst gaf een kindje zelf aan om wat voor de wieg te maken (ik ben in verwachting) en dat was heel bijzonder omdat ze haar angsten heeft overwonnen om zelf iets te maken."

"Een ander voorbeeld is dat er tijdens een gesprek negatieve interactie was tussen zijn vader en zijn zoon. Tijdens een evaluatiegesprek gaf ik bij de vader aan dat z’n zoon hard heeft gewerkt en dat hij trots op zijn zoon mag zijn. De tranen stonden in zijn ogen en zei: Je hebt m’n ogen geopend. De vader zag nu ook de positieve dingen van zijn zoon. Dat was heel mooi."

Waarom is het leuk om als GZ-psycholoog bij GGZ Rivierduinen te werken?
"Als GZ-psycholoog werk je met ervaren collega’s waar je veel van kan leren. Je hebt supervisie waardoor een hoog kennisniveau is. GGZ Rivierduinen faciliteert goed in opleidingen. Dit betekent dat je ook goede doorgroeimogelijkheden hebt en je ambitie op lange termijn ook kunt waarmaken. Zo kun je denken een de vierjarige opleiding voor Klinisch Psycholoog. Dit is zeker nog een persoonlijke ambitie."

 

Print