Kees-Jan

Beter binnen bereik

Kees-Jan
Print

Ik durf mijn huis weer uit...

Beter binnen bereik volgens Kees-Jan:

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik last van paniekaanvallen, die gepaard gingen met hartkloppingen, benauwdheid, trillen en transpireren. De aanvallen kwamen plotseling op en duurden ongeveer 20 minuten. Ik herinner me nog precies de eerste aanval. Ik stond in de rij voor de kassa in de supermarkt. Ik dacht dat ik doodging, dat mijn hart ermee ophield. Ik liet de boodschappen staan en holde naar buiten. Gelukkig ging de aanval over. Mijn huisarts kon lichamelijk niets ontdekken en schreef iets kalmerends voor. Maar dat hielp niet, soms kreeg ik iedere week een aanval. Winkelen ging niet meer, ik durfde zelfs mijn huis nauwelijks meer uit!. Na negen maanden verwees mijn huisarts me naar GGZ Rivierduinen in Leiden.

Daar kreeg ik een uitgebreid gesprek om mijn klachten in kaart te brengen. Ook moest ik een aantal vragenlijsten invullen en werden er testen afgenomen. Ze stelden de diagnose paniekstoornis met agorafobie (‘pleinvrees’ dus). De psychiater stelde psychotherapie voor.

Nu, na een aantal maanden therapie met ´huiswerk´: voorzichtig oefenen met moeilijke situaties, gaat het veel beter. Ik durf mijn huis weer uit en zelfs winkelen gaat al veel beter.

 

De problemen, achtergronden en verhalen van onze cliënten zijn heel divers. De verhalen op deze site zijn echte verhalen. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto's.