Karla

Beter binnen bereik

Karla
Print

'Ik zit vol energie en ik ben hartstikke gezond', zei hij.

Beter binnen bereik volgens Karla:

Toen mijn man met pensioen ging, werd hij steeds somberder. Hij had weinig energie, lag soms dagenlang futloos op de bank en deed weinig in en om het huis. Zelfs zijn tuin, waaraan hij altijd veel tijd besteedde, lag er verwaarloosd bij. Ik ergerde me aan zijn lamlendige gedrag. Na een paar maanden kwam er verandering in. Mijn man knapte op en voelde zich zo goed dat hij allemaal plannen voor de tuin begon te maken. Een vijver, een nieuw tuinhuisje; de hele tuin moest op de schop. Voor ik het wist stond er een shovel achter het huis om de hele tuin ondersteboven te gooien. Ook bestelde hij opeens her en der gereedschap. Ik wist niet wat ik zag. Hij werkte dag en nacht aan de tuin en had voor eten en slapen nog nauwelijks tijd. Ik maakte me ernstig zorgen, maar mijn man wilde niet naar de huisarts. 'Ik zit vol energie en ik ben hartstikke gezond', zei hij.

Dat duurde echter niet lang. Nog voor de tuin af was, stortte mijn man in elkaar; hij was totaal uitgeput. De huisarts stuurde hem na een huisbezoek door naar GGZ Rivierduinen in Gouda. Daar stelde de psychiater vast dat mijn man een manische periode had doorgemaakt. Op advies van de psychiater gebruikt hij nu Lithium. Dat geneesmiddel zorgt voor een stabielere stemming en helpt een nieuwe manie of een depressieve episode voorkomen. We wisten overigens dat het tijd zou kosten voordat hij op de juiste dosis was ingesteld. Hij moet nu regelmatig op controle om te kijken wat de werkzame hoeveelheid lithium in zijn bloed is. We hebben het ervoor over, want het gaat nu veel beter.

De problemen, achtergronden en verhalen van onze cliënten zijn heel divers. De verhalen op deze site zijn echte verhalen. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto's.