Inge

Beter binnen bereik

Inge
Print

Inge die de hele wereld aankan.

Beter binnen bereik volgens Inge:

Het is nu ongeveer anderhalf jaar geleden dat ik werd overvallen. Het gebeurde terwijl ik mijn auto aan het inparkeren was. Iemand tikte op het raam met het gebaar van ‘weet jij hoe laat het is’. Voor ik daar op kon reageren werd de autoruit ingetikt en dook een jongen naar binnen om mijn tas te stelen. Het ging allemaal razendsnel.

Het opvallende was dat ik op dat moment heel rustig bleef en meteen een aantal zaken begon te regelen, waaronder het blokkeren van mijn bankpasjes. Ook de dag erna moest er nog veel geregeld worden, want ook mijn rijbewijs en paspoort waren weg. Ik had wat last van hoofdpijn en vermoeidheid maar verder ging het wel goed, dacht ik. Ik probeerde het voorval voor mezelf ‘klein’ te houden door te bedenken dat ik geluk had gehad dat ik niet lichamelijk was aangevallen.

De echte klap kwam pas een aantal dagen later. Ik kon mij niet meer concentreren, de hoofdpijn werd steeds erger, ik kreeg darmklachten en af en toe brak het zweet mij uit. Ook deze klachten probeerde ik weg te redeneren. Het was gewoon de spanning van de overval die eruit moest. Als ik het een paar dagen wat rustiger aan zou doen, zou het wel weer goed gaan. Jammer genoeg was dat niet zo, integendeel: het ging alsmaar slechter. Ik had voortdurend last van angst. Ik durfde ’s avonds niet meer alleen weg, slapen ging slecht, de hoofdpijn verergerde. Uiteindelijk Kon ik niet meer werken, zelfs mijn huishouden ging niet meer. En dat voor iemand die altijd wist wat ze wilde en alles kon.

Gelukkig zag ik snel in dat ik er alleen niet uit kon komen en schakelde professionele hulp in. Ik kwam onder behandeling van een psychotherapeut die een posttraumatische stressstoornis vaststelde. Dat was een opluchting want daar is iets aan te doen. Op advies van de therapeut ben ik EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) therapie gaan volgen. Deze behandelingsvorm haalt de ‘lading’ van de trauma’s weg, neutraliseert ze. Hier heb ik veel baat bij. Ik kan beter over de gebeurtenis praten en voel mij minder gespannen. Hoewel het nu langzaam beter gaat, ben ik er nog lang niet. Maar ik blijf vechten tot ik weer de oude Inge ben, de Inge die de hele wereld aankan.”

 

De problemen, achtergronden en verhalen van onze cliënten zijn heel divers. De verhalen op deze site zijn echte verhalen. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto's.