Let op, maatregelen voor cliƫnten en bezoekers aangepast in verband met het coronavirus
Henk

Beter binnen bereik

Henk
Print

...ik heb geleerd om beter op mijn eigen belangen te letten.

Beter binnen bereik volgens Henk:

Ik ben Henk, getrouwd en vader van drie kinderen. Ik werkte als verkoper bij een autodealer. Vijf jaar geleden kreeg ik ineens hyperventilatieklachten die in de loop van de tijd steeds erger werden. In het begin was het niet zo erg. Ik had soms last op verjaardagen en in de kerk. Later werd het erger. Ik was ook op mijn werk veel bezig was met mijn ademhaling en liep daar vaak met een duizelig gevoel rond. Het maakte me neerslachtig. Toen ik ook angst kreeg om auto te rijden in tunnels, over bruggen heen of onder bruggen door ben ik met mijn huisarts gaan praten. Die verwees me naar GGZ Rivierduinen.

Nu ben ik blij dat ik (bijna) geen klachten meer heb. Dat is een grote opluchting. Met behulp van medicatie van de psychiater en ontspanningsinstructies van de therapeut heb ik mijn ademhaling nu aardig onder controle. Maar nog belangrijker vind ik dat ik heb geleerd om beter op mijn eigen belangen te letten. Kom ik wel tot mijn recht in de verschillende situaties? Zoals met die verjaardagen, dan vraag ik mij af: voor wie zit ik hier eigenlijk en wat valt hier te doen voor mij? Eigenlijk vraag ik me bij alles wat ik doe af: sta ik hier zelf achter en (hoe) kan ik er wat uithalen voor mijzelf, zodat ik tot mijn recht kom? Voor een buitenstaander klinkt dat misschien egoïstisch maar dat is het helemaal niet. Ik merk dat ik juist veel meer voor anderen kan betekenen als ik goed voor mezelf zorg.

De problemen, achtergronden en verhalen van onze cliënten zijn heel divers. De verhalen op deze site zijn echte verhalen. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto's.