Thijs

Thijs

Thijs is kookvrijwilligers in Leidschendam.

 

Even voorstellen..
Mijn naam is Thijs, dertig jaar en woonachtig in Den Haag. In mijn dagelijkse leven ben ik advocaat en in mijn vrije tijd doe ik graag allerlei sporten en ben ik kookvrijwilliger bij GGZ Rivierduinen. In juli 2016 ben ik als kookvrijwilliger gestart bij GGZ Rivierduinen. Ik was toen werkzaam bij de rechtbank en speelde ik al enige tijd met het idee om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Vanuit mijn werk bij de rechtbank kreeg ik namelijk geregeld te maken met cliënten en hun begeleiders. Na één van die zittingen ben ik gaan informeren of mijn hulp ergens kon worden gebuikt. Daarnaast heb ik een broertje met een autismespectrum stoornis. Via hem heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat mensen tijd en aandacht aan je geven.

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?
Het is een erg leuke manier om op een positieve wijze relatief eenvoudig mensen te kunnen helpen. Als ik uit mijn werk binnen kom rennen, en ik word weer enthousiast begroet door enkele van de bewoners, dan heb ik gelijk een glimlach.

Kun je wat vertellen over de samenwerking met cliënten tijdens het koken?
Dat gaat heel erg goed. Elke week word ik geholpen door meerdere (verschillende) bewoners. Zij doen vooraf boodschappen, snijden, helpen bakken en geven geregeld ongevraagde kritiek. Aanvankelijk moesten de bewoners denk ik wat aan mij wennen, maar inmiddels is het koken een gezamenlijk proces.

Waar word je blij van?
Dat zijn vaak de kleine momenten, een bewoner die je bedankt voor het lekkere eten, een ander die uit het niets zegt dat je echt mooie benen hebt of weer een andere bewoner die zonder blikken of blozen zegt dat het echt niet te eten is (maar vervolgens wel alles op eet).

Heb je een bijzonder moment wat je wilt delen?
Toen ik begon met koken werd mij verteld dat het goed mogelijk was dat geen van de bewoners mij zou helpen met koken. Inmiddels staan er al meerdere klaar op het moment dat ik zelf binnen kom. Ik vind het bijzonder dat ik door zoiets kleins iets voor de bewoners kan betekenen.

Wat is jouw wens?
Dat mensen leren wat een geweldige groep eigenzinnige bewoners er bij GGZ Rivierduinen woont.

Heb je nog tips voor (toekomstige) vrijwilligers?
Laat de bewoners het tempo aangeven. Enthousiasme werkt aanstekelijk, dus ze komen vanzelf op je af.

Print

                                       

Beter binnen bereik
Skip menu