Direct naar content

Ik voel me zo vertrouwd met je, Suus!

  • Verhalen

‘Na 14 jaar Rivierduinen tijd voor iets anders? Nee hoor, ik wil Kristal absoluut niet loslaten! Ik kan hier m’n ei kwijt en ben dol op de doelgroep en m’n collega’s. Veel van hen komen na een kortstondig vertrek weer terug bij ‘Hotel California’. Daarnaast kan ik op de dagen dat ik in Leiden werk, fietsend naar kantoor. Beter kan het niet.

‘Ik voel me verbonden met cliënten die een beetje ondersneeuwen in onze samenleving. Daarom ben ik bij Kristal ook zo op m’n plek. We behandelen hier mensen met een licht verstandelijke beperking die kampen met psychiatrische problematiek zoals een persoonlijkheidsstoornis, PTSS, angst of depressie. Mensen waarvan hun talenten toevallig op een ander vlak liggen dan goed kunnen leren of nadenken en voor wie het leven meestal niet makkelijk is. Pas bij Kristal kwam ik erachter dat iemands IQ een hele grote rol speelt of een behandeling aanslaat of niet. En dat we mensen snel overvragen.’

‘Het geeft me energie dat we onze cliënten écht maatwerk kunnen bieden en in hun kracht kunnen zetten. We kijken hier naar wat zij nodig hebben en passen onze behandeling daarop aan. Vaak ga ik een rondje met ze lopen, want dan heb je een heel ander gesprek dan dat je tegenover elkaar aan een tafel zit. Mijn collega’s en ik tekenen ons ook suf op whiteboards om cliënten uit te leggen wat we precies bedoelen. Van deze creatieve uitdagingen maken we foto’s en filmpjes die we onderling delen als ‘best practices’. Cliënten voelen zich gehoord bij ons, zo blijkt uit reacties als: ‘Ik heb voor het eerst het idee dat ik snap wat er met me aan de hand is, wat jullie willen gaan doen, waarom en wat er van mij wordt verwacht.’ Of: ‘Ik voel me zo vertrouwd met je, Suus’.

‘Persoonlijke verhalen van cliënten kunnen mij raken, maar is er sprake van een crisis of zeer complexe situatie, dan weet ik mijn hoofd ook koel te houden. Door mijn ervaring raak ik niet snel in paniek en weet ik meestal wel realistische oplossingen te verzinnen.’

‘Ik ben manager én behandelaar. Deze combinatie van beleid maken en inhoudelijk met cliënten bezig zijn biedt mij alles wat ik wil. Binnen ons team doen we multidisciplinair onderzoek waarbij ieders mening even belangrijk is. We maken het beleid met elkaar en dat vindt iedereen heel verfrissend. Om mijn kennis ook buiten Rivierduinen te delen geef ik bij bureau Rino op persoonlijke titel twee keer per jaar een training aan vakcollega’s.’

Suzie Kuijpers, GZ-psycholoog en Manager Behandelzaken.
Poli Kristal Volwassenen Gouda en Leiden.

Gerelateerde artikelen