Direct naar content

Iedereen is psychisch kwetsbaar

  • Verhalen

Vanaf dat ik bij GGZ Rivierduinen werk weet ik: Iedereen is psychisch kwetsbaar. Mensen die dit nooit voor mogelijk hebben gehouden belanden in een psychose. Ik zie hen met zichzelf worstelen. Vaak slaat de twijfel toe over de eigen capaciteiten en ik vind het fijn dat ik vanuit mijn expertise aan hun herstel kan bijdragen.

Tot een jaar geleden werkte ik als recruiter in de commerciële sector. Ook daar zoek je werk voor mensen. Maar als trajectbegeleider IPS (Individuele Plaatsing en Steun) bij Rivierduinen bied ik cliënten iets extra’s. Ons stukje zorg – het vinden van écht passend werk – heeft grote impact op iemands leven.

De IPS-methodiek gaat uit van het principe ‘werk als medicijn’. Denk aan betaald werk bij een werkgever, vrijwilligerswerk of arbeidsmatige dagbesteding. Werk helpt om in een dagritme te komen en iets te ondernemen. Het biedt ook waardering, contacten met anderen en afwisseling. Zo is de maandag weer anders dan de dinsdag en ben je na een vrije woensdag weer klaar voor de donderdag.

Samen met cliënten kijk ik naar mogelijkheden. Met de focus op welk werk wél kan. Er is heel veel mogelijk als je durft te denken in kansen, out of the box. We maken een mooie, realistische cv met een krachtige profielfoto erop. Borst vooruit, hoofd omhoog. Daarna gaan we samen naar een arbeidsdeskundige. Al deze stappen werken activerend. Regelmatig spreek ik ook buiten de deur met cliënten af voor een koffietje. Je hebt dan direct een ander gesprek. Ik zie dan ook: Kan de cliënt op tijd op een afspraak zijn?

Ik krijg zoveel energie van mijn werk. Het puzzelen, doorvragen, maatwerk bieden, de variatie aan cliënten en het netwerken met bedrijven tijdens banenmarkten of bedrijfsbezoeken. Door de vele vacatures en regelingen vanuit de overheid zijn bedrijven tegenwoordig best heel welwillend om cliënten een werkplek te bieden.

Soms denk ik dat ik een top-plek – de ideale baan of werkgever – voor een cliënt heb gevonden en dan blijkt hij of zij toch kwetsbaar te zijn en terug te vallen. Dit hoort er ook bij en daar moet je mee leren omgaan. Relativeren. Hierbij krijg ik veel steun en tips van mijn collega-trajectbegeleiders in het Rivierduinen-brede IPS-team. Gelukkig pakken veel trajecten ook goed uit. Een cliënt die ik bij een boerderij mocht plaatsen, werkt daar inmiddels zonder regelingen. Hij is zich nu aan het oriënteren op een traject als begeleider bij de naastgelegen zorgboerderij en is daar enorm trots op. En ik op hem. Daar doe ik het voor!

Renate van Nieuwaal, IPS Trajectbegeleider.
Wijkteam in Gouda.

Gerelateerde artikelen