Direct naar content

Het is mijn primaire taak dat mensen psychiatrisch stabiel blijven

  • Verhalen

‘Hij ruimde z’n kamer op en samen gingen we naar de winkel om een lekkere stoel voor hem te kopen. Eindelijk had ik hem – een cliënt met een zware depressie – zover dat hij weer eens naar muziek wilde luisteren. Ik zag dat dit hem goed deed.’ 

‘Als maatschappelijk werker binnen twee wijkteams ondersteun ik cliënten met psychosociale problemen. Mijn inzet is dat deze mensen een zo aangenaam mogelijk leven kunnen leiden. Mensen voelen zich vaak eenzaam. En vaak is er sprake van schulden. Door met hen mee te kijken en samen een plan te maken, ontlast ik ze. Hierdoor komt er weer ruimte in hun hoofd.’

‘Ik help bij het aanvragen van een uitkering en ga soms mee. Het UWV ziet dan direct dat er professionele hulp is aangehaakt. Ook begeleid ik mensen wel eens naar het ziekenhuis. Als steun en sparringpartner omdat zij mij kennen en vertrouwen en ik hén ken en serieus neem. Uiteraard bouw ik een vertrouwensband met cliënten op, maar ik ben niet hun vriend. Al raakt het mij wel als mensen zeggen dat zij het leven niet meer kunnen dragen; ik ben geen robot.’

‘Cliënten hoeven niets bij mij. Ze mógen mij om hulp vragen en die rol vind ik fijn. Al is het wel zo dat ik ingrijp wanneer het écht niet goed met een persoon gaat en ik merk dat deze ontregelt. Het is mijn primaire taak dat mensen psychiatrisch stabiel blijven.’

‘Dreigt een cliënt te worden uitgezet door de woningbouwvereniging? Dan probeer ik te bemiddelen. Iemand met psychiatrische problemen willens en wetens op straat zetten vergroot het probleem vaak alleen maar. Ik zoek dan naar een win-winsituatie voor iedereen. De woningbouw die achterstallige huur krijgt en de cliënt die z’n woning behoudt.’

‘Ik word er blij van wanneer we dié handvatten kunnen bieden dat cliënten weer hun eigen boontjes kunnen doppen. Dat ze met hun leven door kunnen buiten de ggz, bijvoorbeeld met medicatie en onder begeleiding van hun huisarts. Of dat ze met hulp van een jobcoach het werk weer oppakken. Velen zien er tegenop om weer op eigen benen te staan: er komt dan een eind aan vertrouwde routines.’

‘Bij toeval ben ik hier terecht gekomen. Van huis uit ben ik timmerman, maar ik maakte al snel de switch naar de zorg. Ik werkte met mensen met een verstandelijke beperking en daarna in de dak- en thuislozenopvang en bij de politie. Alle opgedane kennis breng ik nu – met veel plezier – bij GGZ Rivierduinen in praktijk.’

Thiemo Boekhouder, maatschappelijk werker.
Wijkteam Leidschendam-West en Zoetmeer-Oost.

Thiemo Boekhouder

Gerelateerde artikelen