Direct naar content

Helpende organisaties en lotgenoten

Op deze pagina vind je een overzicht van organisaties, websites en lotgenotengroepen die je kunnen helpen. Dit kan hulp en ondersteuning bieden voor als je zelf psychiatrische klachten hebt en op de wachtlijst staat. En ook voor jou als familie en naaste.

We hebben een selectie gemaakt van enkele bekende en veel gebruikte hulplijnen.
Op de website van MIND-Atlas vind je zo’n 450 cliënten- en familieorganisaties en lotgenotengroepen vanuit het hele land.

Let op: is er een crisissituatie? Zie dan de contactinformatie op onze spoedpagina.

Luisterend oor nodig?

Je kunt ook altijd contact opnemen met je huisarts of de praktijkondersteuner van je huisartsenpraktijk.

Lotgenotengroepen

Hulp en ondersteuning bij psychiatrische klachten

Hulp en ondersteuning bij specifieke psychiatrische klachten

  • Angst, Dwang en Fobie stichting. Landelijke patiëntenvereniging die zich inzet voor mensen met angst- en dwangklachten.
  • First Eet Kit. Geef alle informatie voor Eerste Hulp bij eetstoornissen. Zo weet je wat je kunt doen als je een eetstoornis vermoedt, weet je hoe het ontstaat en hoe je iemand zo goed mogelijk kunt steunen om er vanaf te komen.
  • Plusminus. Zet zich in voor mensen met een bipolaire stoornis (manisch depressieve stoornis) en hun direct betrokkenen.
  • Proud2Bme.nl. De grootste online hulpsite van Nederland en België op gebied van eetproblematiek. Ook voor ouders.
  • Ypsilon. Vereniging van familieleden en naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose.
  • Vereniging Anoiksis. Een vereniging voor en door psychosegevoelige mensen.

Voor jongeren en ouders

  • Brainwiki. Dé website voor jongeren over psychische problemen gemaakt door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
  • Ease.nl. @ease is er speciaal voor jongeren van 12 tot 25 jaar die ergens meezitten. Je kunt gewoon binnenlopen op de locatie in Leiden of chatten: anoniem, zonder afspraak en gratis.
  • Jongeren Hulp Online. Jongeren Hulp Online biedt meer dan 25 hulplijnen aan om jongeren snel, anoniem en gratis te ondersteunen. Via chat, telefoon of email krijg je betrouwbare en professionele hulp. De website helpt jongeren bij het vinden van passende hulp door het beantwoorden van simpele vragen