Het verhaal van een ervaringsdeskundige

Het verhaal van een ervaringsdeskundige

"Mensen met een eetprobleem, voelen zich vaak eenzaam en onbegrepen. Iemand die geen eetprobleem of eetstoornis heeft, kan de gevoelens, gedachten en angsten die erbij horen niet altijd begrijpen. Het kan dan helpen met een ervaringsdeskundige te praten: iemand die weet wat het betekent om een eetprobleem te hebben. Daarom werken we bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula met ervaringsdeskundigen.

Want er zijn mensen die volledig herstellen! Daar ben ik zelf het levende bewijs van. En dat terwijl ik eerst dacht dat het niet mogelijk was ooit van mijn eetstoornis af te komen. Of dat ik ooit weer normaal naar mijzelf kon kijken in de spiegel en tevreden zou zijn met de persoon die terug keek. Het tegendeel bleek waar. Ik had eerst geen idee hoe de wereld er uit zou zien zonder eetstoornis. De eetstoornis voelde vertrouwd en ik dacht dat ik de controle had. In werkelijkheid werd ik geleefd door mijn eetstoornis en werd mijn wereld steeds kleiner. Het weer normaal naar een feestje gaan en daar eten zag ik als een onmogelijk toekomstbeeld.

Inmiddels is mijn wereld weer stukken groter en heb ik zelf weer de touwtjes in handen. Ik neem deel aan verschillende activiteiten zoals studie, sociale gelegenheden en werk. Elke dag kom ik erachter dat ik zoveel meer kan dan ik ooit voor mogelijk hield. Nu zet ik mijn ervaringen in om anderen met een soort gelijk probleem te ondersteunen. De ervaringsdeskundigen van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula helpen door te vertellen hoe zij obstakels hebben overwonnen en hoe de weg naar herstel bij hen is verlopen. Ze geven een realistisch beeld van een leven na een eetprobleem en kunnen je inzichten geven hoe dit te bereiken. En het belangrijkste is nog wel, dat het mogelijk is om te herstellen!"

Hiske Visser
Coördinator Ervaringsdeskundigheid
GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula 

Print